Noć knjige 9–11. jun 2023.

Obećanje
Facebook Share Twitter Share

Obećanje

20%

Cena u knjižarama: 1.089,00 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 871,00 din

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Osamdesetih godina prošlog veka, u južnoafričkoj Pretoriji, život jedne bele farmerske porodice počinje zauvek da se menja. Nakon smrti Rejčel Svort i obećanja koje joj je dato na samrti, tokom decenija koje će uslediti, to neispunjeno obećanje nastavlja da lebdi nad sudbinom onih koji su iza nje ostali.

Naratorovo oko kreće se između likova, ulazeći u njihove živote i njihove snove, dok se oko njih odvijaju dramatične istorijske promene. Troje dece Svortovih nesigurno koračaju kroz život: Anton, zlatni dečak, postaje ogorčeni čovek, suočen sa svojim nerealizovanim potencijalima, lepotica Astrid razvija se u ženu koja luta od jednog do drugog muškarca u uzaludnoj potrazi za ljubavlju, a najmlađa, Amor, čiji je život još na početku obeležen zastrašujućim događajem, ne može da umakne osećanju krivice.

U svakom od četiri odeljka romana raspliće se sudbina jednog člana porodice, a tragedije koje ih prate odražavaju ambijent društvene situacije cele zemlje, u kojem je nova generacija Južnoafrikanaca mogla da oživi eru jednakosti, ali su nepravde i ogorčenost samo poprimile drugačije lice, dok je put do demokratije ostao dug i krivudav.

Razvijajući priču veštim preplitanjem realizma i kvazimagijskog realizma i štedro koristeći motive narodne priče i mita o sudbini i gubitku, u svom romanu Obećanje Galgut efektno i uverljivo dočarava život u postaparthejdskoj Južnoj Africi, sve vreme držeći čitaoca u stanju meditacije i zamišljenosti nad univerzalnošću života i sudbine.

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2022.

254

Latinica

Mek

20 cm

A260406

9788664574563

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora