Sve priče Momčila Nastasijevića
Facebook Share Twitter Share

Sve priče Momčila Nastasijevića

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 1.199,00 din

Cena i do: 971,19 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Knjiga Sve priče Momčila Nastasijevića sadrži prozne radove iz svih perioda Nastasijevićevog stvaralaštva, kako one koje su doživele izdanje za piščevog života tako i one koje su objavljene mnogo kasnije. Nastasijević je često pripovetke pisao u više varijanti, a ovde je, po izboru urednika, odabirana ona koja se činila uspelijom.

Momčilo Nastasijević je krajnje neobična pojava u srpskoj književnosti. Dok su, recimo, moderni nadrealisti stvarali srpsko-francuske evropske veze, a drugi književni velikani se bavili politikom i diplomatijom, on se začaurio u narodnom jeziku iskapajući iz njega samu suštinu srpskog govora i srpskog jezičkog bića, pritom koristeći reči koje danas možemo sresti samo u rečnicima, i reklo bi se da bismo ga po tome lakše povezali sa Dositejom Obradovićem nego sa današnjim vremenom.

Nastasijević ide za utvarama, vampirima, grotesknim pojavama, seoskim pijancima i poluludim ženama; njegovo pripovedanje često poput magle ili nekakvog fluida obavija pozornicu na kojoj su smeštene njegove priče: to je malovaroški ambijent, usijan i bolestan od pohlepe i požude, a istovremeno pun najuzvišenijih nadanja i očekivanja. 
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2023.

383

Ćirilica

Mek

20 cm

A267834

9788663417915

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora