Grafika srpskih štampanih knjiga XV-XVII vek
Facebook Share Twitter Share

Grafika srpskih štampanih knjiga XV-XVII vek

10%

10%

za 3

Cena: 4.900,01 din

Cena i do: 3.969,01 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Iako naučna literatura ima ograničen rok trajanja, a nova saznanja potiskuju stara, sudbina Medakovićeve knjige je očigledno drugačija. Sada je dobila novo ruho i savremen sjaj, koji bi trebalo da joj omoguće da ostvari komunikaciju sa novom generacijom čitalaca. Otuda bi objavljivanje značajnih literarnih i naučnih dela iz te oblasti moglo da posluži kao most koji bi povezao prošlost i sadašnjost, odnosno nove i stare pisce i istraživače. Važan segment toga je i približavanje ličnosti srpskih velikana novim generacijama čitalaca, kao što se to čini ovom knjigom u godini u kojoj se proslavlja stogodišnjica od rođenja Dejana Medakovića.

Ponovnim otkrivanjem i isticanjem svetlih tačke srpske prošlosti, a osvajanje pismenosti, štampanje knjiga i borba za obrazovanje naroda nesumnjivo to jesu, doprinose da se danas u srpskom društvu promovišu i jačaju ključne humanističke vrednosti. – Prof. dr Vladimir Simić

Umeće starih srpskih gravera

Ne treba zaboraviti da je od početka svoga postanka pa nadalje, stara srpska štampana knjiga izrađivana u duhu snažnih tradicija pisane knjige, tako da njeni poručioci, izdavači i štampari nisu upućivani da naročito traže neka nova odstupanja od ustaljenih propisa i stare rukopisne forme. Slično kao i pisari i oni su tačno znali kako nastaje oprema jedne knjige. Znalo se koje formule treba upotrebiti, kako se piše predgovor, pogovor, naslovi pojedinih poglavlja. Tako da je i kod štampane knjige bilo potrebno samo primenjivanje uputstava koja su se odnosila na pisanu knjigu, pa da ukus poručioca i publike bude u celosti zadovoljen.

Ilustracije su se u tom pogledu nalazile u nešto drugačijem položaju. I za njih su postojali propisi i ikonografske šeme po kojima je nastajao osnovni kostur kompozicija, ali su tek naši stari graveri stvorili prvo pravilo za njihovo prenošenje u sopstveni grafički izraz. Tada su nastala dva načina grafičkog stila, linearno-konturni i plastični.

Bez obzira na sva ova upoređenja sa najvećim grafičkim dostignućima toga doba, stara srpska grafika, sagledana pod uslovima svoga razvoja, u lepoj meri reprezentuje likovna ostvarenja naših starih gravera. 
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2023.

711

Ćirilica

Tvrd

24 cm

A271396

9788651520627

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora