Noć knjige 09 – 11. decembra 2022.

Vesti

O romanima „Prenosnici“ i „Previranje“ Save Bunčića 8. oktobra u knjižari Delfi SKC

06. oktobar 2022.
U knjižari Delfi SKC (Kralja Milana 48) u subotu 8. oktobra od 18 sati održaće se promocija dva nova romana autora Save Bunčića „Prenosnici“ i „Previranje“.

Svoje utiske o romanima izneće akademik Dušan Teodorović, konsultantkinja za antikorupciju na Institutu za političke studije Tijana Perić-Diligenski, predsednica Srpskog društva za Integrativnu art psihoterapiju i članica Evropskog borda za psihoterapiju Snežana Milenković i književnica, novinarka i predavačica kreativnog pisanja „PričArt“ Violeta Ivković, koja će biti i moderator promocije.

Glavni junak romana „Prenosnici“ je Petar, lekar i naučnik koji živi običan život. Nenadano se, bez sopstvene krivice, suočava sa opasnošću da celokupno postojanje njega i njegovih najbližih izbriše moćna mašinerija državne tajne službe. Da li će se okrenuti golom preživljavanju, popustiti pred strašnim pretnjama te nemani i raditi šta ona od njega zahteva, iako bi to doprinelo uništavanju osnovnih etičkih, moralnih i humanističkih vrednosti koje čovečanstvo čini onim što jeste ili treba da bude? Ili će pokušati da se suprotstavi, koliko god to bilo beznadežno? U tim egzistencijalnim dilemama on ima samo jedno uporište – uzajamnu ljubav sa svojim najbližima.

Kako isklesati svoj identitet u stenama surovog sveta današnjice ispunjenom neprekidnim i, uprkos ekonomskom i tehnološkom napretku, sve težim ljudskim izazovima? Kako iznaći put kojim se iz duboke lične nesigurnosti može stići do vere u sebe? Kako izgraditi duboko prijateljstvo ili živeti s njegovim gubitkom? Kako stići do prave ljubavi preko živog blata izdaje? Kako u profesionalnoj karijeri prerasti naivnost i naučiti veštine ovladavanja ljudima? Kako se boriti s nečim beznadežno snažnijim od sebe – opasnom bolešću? Kako podneti očaj činjenja grešaka u roditeljstvu i održati duboku povezanost sa sopstvenim detetom, čak i ako te ono ne razume? U romanu „Previranje“ glavna ličnost Marko se očajnički bori da iznađe odgovore na ova i druga pitanja koja se iz njih naizgled beskrajno granaju, tokom njegovog vrludavog putovanja od detinjstva do praga starosti.

Sava Bunčić je naučnik u oblasti bolesti koje se prenose hranom, mikrobiologije i veterinarskog javnog zdravlja. Radio je kao profesor i istraživač na univerzitetima i institutima u Engleskoj, Novom Zelandu, Danskoj i Srbiji i kao naučni konsultant za Evropsku uniju i Ujedinjene nacije. Poslednje tri decenije živi na Novom Zelandu i u Engleskoj, a dolazi u Beograd kada i koliko mu je to moguće. Piše prozu ceo život, ali je objavljuje tek desetak godina. Izdao je šest romana, od kojih pet paralelno na srpskom i engleskom jeziku, a jedan samo na engleskom.

Dobro došli!