Vesti

Zavirite u jedinstvenu biblioteku za pse [video]

05. jun 2023.
Jedan vlasnik psa sa Novog Zelanda se dosetio kako da pomogne lokalnim psima i sagradio jedinstvenu biblioteku za pse.

Foto: Freepik

Lako je zadovoljiti psa. Dajte mu poslasticu, igračku ili ga počešite po glavi ili grudima. Ali znate li šta psi najviše vole? Štapove!

Ma koliko veliki ili mali bili, psi jednostavno ne mogu da prođu pored nekog štapa a da ga ne zgrabe. Najbolja stvar kod štapova je što ih ima mnogo, neće se tako lako isprljati ili pohabati, lako se nose i psima su mnogo zabavni, naročito kada njihov vlasnik odluči da ih baci.

Ako ste ikada posmatrali psa koji se igra sa štapom, onda dobro znate koliko ih to čini srećnim.

To dobro zna i vlasnik psa Endru Tejlor sa Novog Zelanda. Upravo je, posmatrajući svog psa koji se igra štapom, došao do genijalne ideje da napravi biblioteku za pse. Ali ne običnu, sa knjigama, već biblioteku štapova iz koje će psi moći da pozajme prigodan štap.

Kako bi omogućio da ovu biblioteku koristi što veći broj pasa, Tejlor ju je svečano otvorio u lokalnom parku. „Naš pas Bela je postala prava ljubiteljka štapova nakon što je pokidala sve loptice i igračkice“, objasnila je Endruova ćerka Tejla.

Tejlor je za bibliotečki fond iskoristio granje sa drveta u svom dvorištu. Nakon što ih je skratio, ostatke je izbrusio da budu glatke i čiste za korisnike nove biblioteke. Nakon toga je, takođe od drveta, napravio kutiju u kojoj će se nalaziti ovi štapovi. „Dok je orezivao drveće, moj tata se setio da se uskoro otvara novi park za pse kao i da psi mnogo vole štapove“, objasnila je Tejla. „A kako je zgodne štapove teško pronaći, odlučio je da napravi kutiju i da ih sačuva.“

Na kutiji je urezan natpis Stick Library (Biblioteka štapova) kako bi podstakao vlasnike pasa da, nakon igre, štapove vrate na ovo mesto. „Ovaj naziv sugeriše da se štapovi vrate na mesto nakon igre“, objašnjava Tejla.

Nakon što je ova svojevrsna biblioteka napravljena, Tejla je pozvala ljude na svečano otvaranje. I sama je bila iznenađena kada se okupilo pedesetak vlasnika sa svojim ljubimcima. Lokalnim vlasnicima pasa se veoma dopala ova jednostavna, ali i veoma korisna ideja.

„Kada su došli, prosto nisu verovali kako je sve ovo veoma jednostavna ideja, ali koje se niko nije dosetio“, rekla je Tejla. „Svi vlasnici pasa znaju kako ovo da cene jer je ponekad veoma teško naći pogodan štap.“
U ovom videu možete pogledati kako je izgledala izgradnja i kako je proteklo svečano otvaranje ove neobične biblioteke.
 


Izvor: BoredPanda / Bookvar