PREDANJE I ISTORIJA CRKVE SRBA U SVETLU ARHEOLOGIJE

PREDANJE I ISTORIJA CRKVE SRBA U SVETLU ARHEOLOGIJE

Đorđe Janković

Izdavač: Hrišćanska misao

Cena :2.310,00 din

Kupi online,
pokupi u knjižari

Pronađi najbližu knjižaru

Predanje i istorija Crkve Srba u svetlu arheologije (Kratak pregled od početka do turske okupacije) je knjiga arheologa prof. dr Đorđa Jankovića, objavljena 2015. godine.[1]

Ovo je prva naučna monografija koja daje arheološki pregled hrišćanstva na Zapadnom Balkanu, odnosno Pomesne crkve Srba, od vremena apostola do Nemanjića.

Izdanje je takođe posebno po tome što na osnovu nove arheološke građe izričito pripisuje neke praistorijske i antičke kulture ilirsko-panonskog prostora Srbima i Slovenima, za čiji jedan deo autor pokazuje da su živeli u Jugoistočnoj Evropi i pre Velike seobe.

O ovom aspektu rada, arheolog kaže:

Najveća pažnja je posvećena onoj prošlosti o kojoj se najmanje zna, o kojoj je u istoriji Srpske pravoslavne crkve najmanje napisano, a ono što je napisano zasniva se na zabludi o doseljavanju svih Srba u 7. stoleću. Zato posebno razmatram PCS iz doba apostola („Ilirsku“ Crkvu), zatim doba prvih crkvenih otaca, potom doba Justinijana, kada je na neki način pripremljeno uspostavljanje za Srbe jedinstvene Pomesne crkve u novim okolnostima. Od cara Iraklija počinje ustrojavanje savremene PCS, završeno u vreme Stefana Nemanje i Svetog Save, posle teških iskušenja u borbi za državnu i crkvenu samostalnost.

— Đorđe Janković[2]
Pisac takođe naglašava: „Arheološkim poređenjem Raške i Bosne, istočne i zapadne krajine, otkriva se jedinstvena Srbija“ (isto).

Knjiga je izašla kao posebno izdanje u okviru Biblioteke Veliki svečanik / Hrišćanska misao. Objavila su je četiri izdavača iz Beograda, Valjeva i Foče. 

nav-id:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A149913

420

Ćirilica

Mek

28 cm

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

799,00 din 511,36 din

869,00 din 703,89 din

599,00 din 383,36 din

2.267,00 din

1.598,61 din

Ušteda: 668,39 din