Facebook Share Twitter Share

Američki derviš

Ajad Aktar

Izdavač: Laguna

Žanr: Drama

15%

10%

za 3

Cena: 799,00 din

Cena i do: 611,24 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Ako volite Lovca na zmajeve ovo je prava knjiga za vas.

„Aktar je dostojan naslednik Haleda Hoseinija. Nema čitaoca kojeg će ovaj roman ostaviti ravnodušnim.“
New York Times

Hajat Šah je mladi Amerikanac. Njegov uobičajeni život – odlasci u školu, igranje bejzbola i video-igara – odlikuje se samo njegovim pakistanskim nasleđem i čestim zatezanjem odnosa između njegovih roditelja, koji se svađaju zbog nečega što je on odveć mlad da shvati. A onda stiže Mina, i sve se menja.

Mina je najstarija drugarica Hajatove majke. Nezavisna je, lepa i bistra, i iz Pakistana stiže na prag kod Šahovih kada se raspadne njen nesrećni brak. Čak ni Hajatov sumnjičavi otac ne može da porekne da Mina u njihov dom unosi bodrost i sreću. Njena duboka duhovnost oživljava muslimansku veru porodice, što kod Hajata nailazi na odjek kao ništa dotada. Proučavajući Kuran pored Mine i uživajući u njenoj usrdnoj pažnji, on oseća da ima jedan sasvim novi cilj i da je sve više zaljubljen u svoju učiteljicu.

Kada Mina upozna čoveka s kojim počne da se viđa, Hajat se oseća iznevereno. Njegove rastuće strasti, i duhovne i ljubavne, primoravaju ga da preispita sve u šta je poverovao kao u istinu. Upravo kada Mina pronađe sreću, Hajat je prinuđen da nešto učini – nešto što će imati razorne posledice po sve koje on najviše voli.

Američki derviš je blistavo napisan, odmeren i emotivno silovit pogled na uzajamno delovanje vere i savremenog života. I sam Aktar odrastao je na Srednjem zapadu Amerike, te posredstvom Hajata Šaha čitaocima slikovito prikazuje moćne sile koje utiču na mladiće i devojke koji odrastaju kao muslimani u Americi. Ovo je iskren, ličan roman o kojem će čitaoci razmišljati dugo nakon što okrenu poslednju stranicu.

Kategorija:

Godina izdanja:

ISBN:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

0.00

978-86-521-0903-6

354

Latinica

Mek

13x20 cm

A001785

9788652109036

Prosečna ocena

5

(1)
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0

20. februar 2012.

Gordana Jevtović

U ovom romanu upoznaćemo pakistansku porodicu naseljenu u Americi i njene likove odmah lako zavoleti. Roman pokreće mnoga pitanja a jedno od njih je i koliko su različite vere sukobljene, mada istovremeno veoma povezane. Pisac kroz svoje glavne junake oslikava sukobe različitih shvatanja vere, različitih vidova ljubavi, različitih običaja i kulturnog nasleđa. Prijateljstvo se jedino ne dovodi u pitanje u ovoj dirljivoj i složenoj priči i ono je jedina nepromenljivost za koju se glavni likovi mogu uhvatiti u vrtlogu koji nastaje. Pisac sve sukobe fokusira u jedanaestogodišnjem dečaku u kojem se sve prelama kao u prizmi sunčeva svetlost a koje će se boje kao odgovori pojaviti na drugoj strani otkrite sami prepustivši se majstorskom pisanju Ajada Aktara.

Od istog autora