100 senki nad Beogradom
Facebook Share Twitter Share

100 senki nad Beogradom

10%

za 3

Cena u knjižarama: 3.900,00 din

Cena i do: 3.510,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 2.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Aleksandar Diklić je već poznat kao uspešan autor projekta „Beograd večiti grad“, monumentalnog naučno-popularnog dela u 27 epizoda. Ovaj rad je dobio i svojevrsan libreto za obožavaoce projekta, u obliku sada već kultne knjige „Beograd večiti grad“ (sa podnaslovom „sentimentalno putovanje kroz istoriju“).

Ipak, „Beograd večiti grad“ je dočekao dostojnog konkurenta u obliku sledećeg rada svog autora: „100 senki nad Beogradom“.

Diklić je uspeo da nadmaši svoj opus u plemenitom pokušaju sagledavanja senki velikih i donekle zaboravljenih ličnosti iz prošlosti Beograda. Ovaj poduhvat je tim značajniji jer je Beograd doživeo u svojoj prošlosti desetak raznoplemenih armija koje su prošle njegovim ulicama, a u novijoj istoriji i pet talasa razornih bombardovanja. Prošlost se veoma fragmentarno sačuvala, ali je i te kako prisutna u obliku „senki“ koje još šetaju njegovim ulicama i nose različite uspomene na šaroliku, veličanstvenu, lepu, ali i tragičnu prošlost Belog grada. Diklić u svom poduhvatu nastupa kao medijum i dobar Vergilije koji nas povezuje sa ovim senkama.

Čitalac ovom vanrednom knjigom dobija mogućnost da vidi stotinu istorijskih ličnosti iz prošlog Beograda. Neke od njih znamo veoma dobro, neke samo po nazivima ulica ili stranicama udžbenika, a neke tek po imenu. Neverovatno široka lepeza sagledavanja prošlosti, karakterna za autora, došla je u svom književnom poduhvatu do svog vrhunskog izražaja. Teško možemo da pronađemo nekog akademskog istoričara koji bi mogao da se pohvali kvalitetnim sagledavanjem, bar polovine od svih, biografija ličnosti navedenih u serijalu i knjizi „100 senki nad Beogradom“.

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

14. jun 2017.

671

Ćirilica

Tvrd

17x24 cm

A156621

9788692005305

Prosečna ocena

5

(2)
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0

16. januar 2018.

Aleksandar Resanovic

Veliko zadovoljstvo mi je bilo da pročitam još jedno remek delo gospodina Diklića. Kao i gos. Popović u predhodnom komentaru imam zamerke što se tiče nekih detalja iz života ličnosti opisanih u knjizi ().Ali največe razočarenje je u samom kvalitetu stampe, papira i poveza. Beograd večiti grad, kada držite u rukama...stvarno imate osećaj da je isprad vas remek delo. Međutim 100 senki nad Beogradiom, fotokop papir, loša štampa, korice... Nadam se da će treće izdanje biti kvalitetnije izradi.

25. jul 2017.

Борка Поповић

Са великим усхићењем сам дочекала ово дело , након претходнице \"Београд вечити град\". Није ми било жао да одвојим не малу суму од 2700 динара, колико коштају и нека капитална историјска дела, али разочрава ме обиље материјалних грешка у \"100 сенки над Београдом\". Примера ради поглавље о Ђури Јакшићу, нејасно је када је човек рођен и преминуо (помињу се 1923.и 1821.као године рођења, те 1868. и 1878.као године смрти). За дело превасходно историјског карактера то је помало скандалозно. Господине Диклићу ?!