Facebook Share Twitter Share

Lisica

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 891,00 din

Cena i do: 721,71 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 722,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 2.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Bez ikakve sumnje prva dama ex-Yu književnosti Dubravka Ugrešić vraća se na scenu najličnijom i najosobenijom knjigom do sada. Lisica je i roman, i autobiografija i putopis i mnogo više od toga.

Autorka se na duhovit način obračunava sa savremenom književnom scenom i globalnim trendovima, ne bez ironije na svoj i na račun svih onih koji pokušavaju živeti od kreativnog stvaralaštva u svetu koji priznaje samo uspeh i novac.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Lisica zna mnoge stvari, a jež samo jednu. Taj grčki aforizam poslužio je Ajzaji Berlinu da podeli pisce u dve grupe: one koji pišu i deluju koristeći se jednom idejom – ježeve, i one raznovrsne, višestruke – lisice. Poigravajući se mnogostrukostima, pokazujući veličanstven rep i menjajući maske, putujući literarno i stvarno od Japana preko mnogih ruskih klasika do Nabokovljevih američkih avantura, ili pak besmislenih predstavljanja knjiga u današnjem svetu, Dubravka Ugrešić piše roman o pripovedanju.

Šta je književnost danas, koja je njena uloga i, još važnije, koja je uloga pisca, da li je on(a) samo klovn koji putuje svetom, mogu li se uopšte još pričati priče, da li je moguće samo tako stvoriti roman i ispripovedati priču, te ko ima kontrolu nad tekstom, autor ili priča sama ‒ sve su to pitanja koja pokreću Lisicu. Poigravajući se Ich-formom, bez imalo patetike, prepuna finog humora, suptilne ironije, književnih i teorijskih referenci, Lisica je veličanstvena posveta pisanju i piscima, onim važnim, nezaobilaznim, onim čije priče menjaju čitatelja. Takve priče stvaraju samo briljantni pripovedači, a Dubravka Ugrešić je bez sumnje među njima. 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2017.

305

Latinica

Mek

14 x 20 cm

A161498

9788688335911

Prosečna ocena

5

(2)
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0

13. januar 2019.

Radinka Ćinćur

Jedna od najboljih knjiga koje sam posljednjih godina pročitala; pitka, intelektualna, poštena, hrabra, veličanstvena. Sjajan primjer ženskog pisma na exjugoslovenskom prostoru. Čestitam i preporučujem svima koji vjeruju u dobre ljude i dobre knjige.

06. februar 2018.

Snežana Vuković

Izuzetna knjiga, podseća na ruske matrjoške, u velikoj priči nalaze se manje, podjednako dobro ispričane priče. Fenomen sinhroniciteta, putopisni detalji, usamljenost i samoća kao izbor...Na kraju knjige čije čitanje mi je priuštilo neizmerno zadovoljstvo ipak sam imala osećaj gorčine. Retko se u ovo vreme skribomanije naiđe na ovakav biser.

Od istog autora