Prijava|Registracija|Pomoć
delfi
delfi knjizare
korpa
želje
KnjigeStrane knjigeMuzikaFilmoviVideo igreGiftUdžbeniciVestiAkcijeKnjižare
sveti gral makroekonomike

SVETI GRAL MAKROEKONOMIKE

Ričard C. Koo

Žanrovi: Biznis i ekonomija

Izdavač: Mate

Broj strana: 360
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 16x24 cm
Godina izdanja: 2015.
Opis
POUKE IZ VELIKE RECESIJE JAPANA

Globalna financijska kriza i slom gospodarstva 2009. godine pojačali su strahove da bi se iza ugla mogla kriti sljedeća Velika ekonomska depresija. Iako su kreatori politika diljem svijeta koristili sve u svojoj moći za borbu protiv recesije, do danas nisu uspjeli uhvatiti bogzna kakav zalet u tim svojim nakanama.

U ovom konkretnom slučaju čini se da se iz prošlosti ne mogu tako jednostavno izvlačiti pouke. Nakon više od sedam desetljeća, ekonomska struka još nema odgovor na pitanje kako to da je depresija iz 1930-ih bila tako teška i tako dugotrajna. Ben S. Bernanke, aktualni predsjedatelj Odbora Saveznih pričuva (FED), nazvao je uspjeh u razumijevanju Velike ekonomske depresije još i „Svetim gralom makroekonomike”.

U ovoj epohalnoj knjizi R. Koo smatra da nam je Velika recesija Japana od 1990. do 2005. godine dala vrijedne sugestije ne samo o tome kako jedno gospodarstvo nakon pucanja mjehura može upasti u dugotrajnu recesiju, u kojoj će konvencionalne mjere ekonomske politike izgubiti svaku djelotvornost, nego i o precizno definiranom spletu ekonomskih mjera nužnih da bi se takvo jedno gospodarstvo izvuklo iz ovog oblika recesije.

On smatra da zapravo postoje dvije faze ekonomije, obična (ili yang) faza, u kojoj privatni sektor maksimizira dobit, i faza nakon pucanja mjehura (ili yin), u kojoj privatni sektor minimizira dobit ili popravlja štetu u svojim bilancama. Iako je konvencionalna ekonomika korisna u analizi gospodarstava faze yang, manje je djelotvorna u objašnjenju fenomena kao što je „zamka likvidnosti” tipična za gospodarstvo faze yin. Razlika između faza yin i yang također objašnjava zbog čega neke politike dobro funkcioniraju u nekim situacijama, no ne i u drugima. Doista, nudi ključno utemeljenje u makroekonomici koje nam nedostaje još od vremena Keynesa

"… japanski tvorci politika koji (su rekli) da je SAD bio suočen s opasnošću upadanja u produljeno razdoblje ekonomskih slabosti imali su pravo. Da biste shvatili zašto… trebali biste pročitati ovu fascinantnu knjigu koju je napisao Richard Koo…"
Martin Wolf, Financial Times

"Vjerojatno nitko neće moći dati zadnju riječ u opisivanju uzroka japanske financijske katastrofe iz 1990-ih, no knjiga Richarda Kooa mogla bi se pokazati najznačajnijom analizom ikada objavljenom na ovome polju. Slagali se s njima ili ne, analitičari trenutačne situacije u SAD-u moraju uzeti u obzir Kooove tvrdnje."
Lawrence H. Summers, Ravnatelj, Nacionalni ekonomski savjet
Bivši predsjednik Sveučilišta u Harvardu i savezni ministar financija SAD-a


"Richard Koo opet uspijeva. Predstavljajući jedinstvenu teoriju o Velikoj ekonomskoj depresiji te recesiji Japana proteklih 15 godina, Koo nudi novi uvid u sadašnje probleme i u američkoj ekonomiji i u drugim ekonomijama svijeta. S mnogim biserima analitičke mudrosti, Sveti gral makroekonomike: Pouke iz velike recesije Japana moraju pročitati ekonomisti, tvorci politika i pojedinačni ulagači."
Nobuyuki Idei, Osnivač & CEO, Korporacija Quantum Leaps
Bivši predsjednik uprave i CEO, Sony Corporation


"Epohalni rad Richarda Kooa na recesiji na bilanci bio je neprocjenjiv u razumijevanju teškoća s kojima je ekonomija Japana, kao i njegove monetarne vlasti, bila suočena u proteklih 15 godina. U ovoj knjizi pokazao je da je Velika ekonomska depresija Japana također bila izazvana istim bojaznima proizašlima iz problematičnih bilanci privatnog sektora, što je ukazalo na to da se ova recesija može dogoditi svakoj ekonomiji nakon pucanja cjenovnih mjehura. Iskreno se nadam da će se pouke izvučene iz ove knjige dobro upotrijebiti u borbi protiv sličnih recesija bilo gdje drugdje, uključujući i krizu s drugorazrednim vrijednosnicama SAD-a."
Yasushi Mieno, Bivši guverner, Banka Japana (japanska središnja banka)

"Sveti gral makroekonomike: Pouke iz velike recesije Japana predstavlja jedinstven i originalan obrazac za razumijevanje i nadvladavanje ekonomske krize nakon pucanja cjenovnoga mjehura, poput ove kojoj danas svijet svjedoči. Opovrgavajući konvencionalno gledište kako je monetarna politika djelotvorna u borbi protiv recesije nakon pucanja mjehura, Richar Koo dao je neprocjenjiv doprinos ekonomskoj teoriji, i to baš u pravome trenutku."
Richard Duncan, Autor, Kriza dolara: uzroci, posljedice, lijekovi,
Partner, Blackhorse Asset Management
0/1000
3 + 1 = 4, 2, 1, 5


ZatvoriPošalji
Iz istog žanra
ekonomijaslom dolazicitanjem do bogatstvadirektno iz dell-a
Cena: 440.00 din
374.00 din
Cena: 648.00 din
550.80 din
Cena: 648.00 din
550.80 din
artikal cena
Cena: 2599.00 din
2209.15 din
uštedite: 389.85 din (15.00%)
Rasprodato
artikal cena