VRISAK UMRLOG DETINJSTVA

VRISAK UMRLOG DETINJSTVA

Violeta Penić

Izdavač: Kreativna radionica Balkan

Žanr: Drama, Domaći pisci

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 550,00 din

Sa popustom i do: 445,50 din (ušteda: 104,50 din)

Detinjstvo je hram u koji, s vremena na vreme, pobožno ulazimo i priželjkujemo neke prošle dane. Nisu svi oni podjednako svetli. Naprotiv, ima i onih teških, okrutnih i i tamnih trenutaka koji iskrsavaju pred nama čak i kad ih ne zovemo.To su oni momenti koji zauvek obeleže čoveka i njegovu budućnost.

Violeta Penić u svom romanu polazi na čudesno i teško putovanje u prošlost. Miša Ježević, glavni junak priče, osetiće celog svog usamljeničkog života teške trenutke odrastanja. Prateći temu nasilja u porodici i društvu, autorka vešto prepliće nekoliko ljudskih sudbina i s gorčinom prati njihove živote. Aktuelna tema današnjice – nasilje – ovde će poprimiti šire, univerzalnije značenje. Nije to samo nasilje koje u mladosti doživljava Miša, to je i nasilje koje se dešava oko nas, a često to i ne znamo. Ipak, ono što znamo je da mnogo više osuđujemo, sudimo drugom, čak i kad dovoljno ne znamo.

Radnja romana teče dinamično s povremenim vraćanjem u prošlost i ta retrospekcija još više oblikuje junake i njihovu unutrašnju borbu. Poseban akcenat autorka stavlja na psihičko stanje svog junaka koji u zatvorenom prostoru, iza rešetaka, nalazi svoju slobodu i mir. Dve paralelne životne priče Mišića i Ranka kao da su izjednačene, a, ipak, svaka od njih krije svoj „vrisak detinjstva“. Samo oni koji su proživeli crnilo najlepšeg doba mogu shvatiti život i nositi nečujno breme u srcu. Takav je i glavni junak. On se ne pravda, ne pokazuje kajanje i ne traži sažaljenje iako ga sredina osuđuje na izgnastvo. Samo je jedno svetlo u tami, a to je ljubav, koja glavne aktere drame ponovo preobražava u ljude.

Slike života u romanu Violete Penić date su uverljivo jasnom i jednostavnom rečenicom, a pažnja čitaoca ne prestaje do kraja romana. Ima, čini se, nešto simbolično i u imenima junaka kao što su Milica, Ranko, Miša, Srećko... Kao da njima autorka želi ublažiti tugu i nemoć koja se provlači kroz ceo roman. Kraj priče, iako tragičan, donosi optimistički stav autorke nagoveštavajući i poruku da život ima smisla jedino ako je proživljen za drugog i ako tog drugog upoznamo dovoljno pre nego ga za bilo šta osudio.

Violetin jecaj nad nesrećom i ovo teško putovanje životom ima za cilj da nas natera da osluškujemo srca, da se saosećamo i da se „umrlo detinjstvo“ ne ponovi nikom.

Pitko, jasno i izuzetno snažno osećanje ljudskosti prožima svakog ko čita ove stranice.

Čitaoče, samo srcem možeš ublažiti vrisak sa stranica Violetine knjige. Osluškuj ga uvek.

– Jadranka Ćulum, književnik

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

Knjige

2017.

123

Latinica

Mek

20 cm

A166639

01. Mart 2018

Andjelka

Pozajmila sam knjigu da procitam i sad sam resenada obogatim svoju biblioteku sa tom knjigom.Jednom recju FANTASTICNA!Plakala sam dva dana.

Artikli na akciji

639,00 din 575,10 din

855,00 din 769,50 din

1.210,00 din 980,10 din

2.704,00 din

2.324,70 din

Ušteda: 379,30 din