Besplatna isporuka za porudžbine iz Srbije.

Tražim pomilovanje

Tražim pomilovanje

Desanka Maksimović

Izdavač: Gramatik

Žanr: Poezija, Domaći pisci

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 330,00 din

Sa popustom i do: 267,30 din (ušteda: 62,70 din)

Dostupnost po knjižarama

Zbirka pesama Tražim pomilovanje, objavljena 1964. godine smatra se prekretnicom u stvaralaštvu Desanke Maksimović. Pesme iz zbirke predstavljaju dijalog pesnikinje sa Dušanovim zakonikom, ali i savremenicima. „Iz priče o starom carskom zakoniku izrasla je velika reč upućena svakom pa i ovom našem vremenu“ napisao je Borislav Mihajlović Mihiz još 1965. godine.

Zbirka sadrži 66 pesama o „lirskim diskusijama sa Dušanovim Zakonikom“, kako stoji u njenom podnaslovu. Sve pesme u zbirci teku na dve osnovne i paralelne ravni: prvi, na ravni nacionalne istorije i njenih značenja, parafrazirajući delove Zakonika kroz pesničke slike, i drugi na ravni univerzalnog, koje ukida mesto, vreme i mehanizme po kojima je ta istorija stvarala svoje zakonitosti, i uobličava se u lirsku diskusiju sa Zakonikom. Ova dva toka se međusobno smenjuju i prepliću stvarajući neobičnu poetsku kompoziciju.

U zbirci Tražim pomilovanje smenjuju se dva glasa: glas cara Dušana i glas pesnikinje. Glas cara simboliše zakon, propis, normu, dogmu, a glas pesnikinje čovečnost, razumevanje i praštanje. Car propisuje zakone, a pesnikinja traži pomilovanje. Smenjivanjem različitih stihova stvara se poetski dijalog zakona i milosti.

Misao o traženju pomilovanja za nesavršenog i ograničenog čoveka prožima celu zbirku pesama Tražim pomilovanje. Molba se ne upućuje nekim višim ličnostima, ona postaje samo jednostavna reč pesnikinje prepuna nade i razumevanja. Zato se pomilovanje ne traži za pojedine, odabrane, već za sve, za nesavršene ljude. Snaga tihe molitve je pojačana kontrastom Zakona ispisanog crvenilom maka i ognjem istorije. Pesnikinja traži oprost, čak i od zemaljskog cara jedne zemlje, koji je i sam zarobljenik zakona koje propisuje i koji, kao i svaki čovek nema mogućnost opraštanja.

Zbirka pesama Tražim pomilovanje Desanke Maksimović otkriva odnos čoveka i istorije, kao i odnos čoveka i epohe. Obojena je ljubavlju, razumevanjem i milošću. Praštanje u njoj postaje blesak poetske snage koja ne propoveda, nego odista prašta. 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

Knjige

2018.

143

Ćirilica

Mek

12 cm

A167304

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

495,00 din 400,95 din

660,00 din 534,60 din

1.299,00 din 935,28 din

2.454,00 din

1.870,83 din

Ušteda: 583,17 din

Od istog autora