TRAŽIM POMILOVANJE

TRAŽIM POMILOVANJE

Desanka Maksimović

Izdavač: Gramatik

Žanr: Poezija, Domaći pisci

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 330,00 din

Sa popustom i do: 267,30 din (ušteda: 62,70 din)

Zbirka pesama Tražim pomilovanje, objavljena 1964. godine smatra se prekretnicom u stvaralaštvu Desanke Maksimović. Pesme iz zbirke predstavljaju dijalog pesnikinje sa Dušanovim zakonikom, ali i savremenicima. „Iz priče o starom carskom zakoniku izrasla je velika reč upućena svakom pa i ovom našem vremenu“ napisao je Borislav Mihajlović Mihiz još 1965. godine.

Zbirka sadrži 66 pesama o „lirskim diskusijama sa Dušanovim Zakonikom“, kako stoji u njenom podnaslovu. Sve pesme u zbirci teku na dve osnovne i paralelne ravni: prvi, na ravni nacionalne istorije i njenih značenja, parafrazirajući delove Zakonika kroz pesničke slike, i drugi na ravni univerzalnog, koje ukida mesto, vreme i mehanizme po kojima je ta istorija stvarala svoje zakonitosti, i uobličava se u lirsku diskusiju sa Zakonikom. Ova dva toka se međusobno smenjuju i prepliću stvarajući neobičnu poetsku kompoziciju.

U zbirci Tražim pomilovanje smenjuju se dva glasa: glas cara Dušana i glas pesnikinje. Glas cara simboliše zakon, propis, normu, dogmu, a glas pesnikinje čovečnost, razumevanje i praštanje. Car propisuje zakone, a pesnikinja traži pomilovanje. Smenjivanjem različitih stihova stvara se poetski dijalog zakona i milosti.

Misao o traženju pomilovanja za nesavršenog i ograničenog čoveka prožima celu zbirku pesama Tražim pomilovanje. Molba se ne upućuje nekim višim ličnostima, ona postaje samo jednostavna reč pesnikinje prepuna nade i razumevanja. Zato se pomilovanje ne traži za pojedine, odabrane, već za sve, za nesavršene ljude. Snaga tihe molitve je pojačana kontrastom Zakona ispisanog crvenilom maka i ognjem istorije. Pesnikinja traži oprost, čak i od zemaljskog cara jedne zemlje, koji je i sam zarobljenik zakona koje propisuje i koji, kao i svaki čovek nema mogućnost opraštanja.

Zbirka pesama Tražim pomilovanje Desanke Maksimović otkriva odnos čoveka i istorije, kao i odnos čoveka i epohe. Obojena je ljubavlju, razumevanjem i milošću. Praštanje u njoj postaje blesak poetske snage koja ne propoveda, nego odista prašta. 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

Knjige

2018.

143

Ćirilica

Mek

12 cm

A167304

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

999,00 din 899,10 din

318,18 din 257,73 din

1.098,90 din 890,11 din

2.416,08 din

2.046,94 din

Ušteda: 369,14 din

Od istog autora