Prijava|Registracija|Pomoć
delfi
delfi knjizare
korpa
želje
KnjigeStrane knjigeMuzikaFilmoviVideo igreGiftUdžbeniciVestiAkcijeKnjižare
prirucnik o hrani

PRIRUČNIK O HRANI

Nikola Počuča

Žanrovi: Hrana i piće, Domaći pisci

Izdavač: AGM knjiga

Broj strana: 276
Pismo: Latinica
Format: 17.6x25 cm
Godina izdanja: 2017.
Opis
Namera knjige je da čitaoca upozna sa što više stvarnih i naučno-stručnih informacija. Pogrešnim shvatanjima i zabludama o štetnostima pojedinih namirnica i raznih dodataka se mnogi potrošači dovode u nedoumicu. Veliki proizvođači i kompanije često nameću svoje standarde, kojima favoriziraju svoju proizvode na globalnom planu. U poslednje vreme smo svedoci napada na neke proizvode, koji nisu naučnom metodom ili ispitivanjem dokazani kao štetni, koliko ih oni naznačuju. Ti isti proizvođači su ugradili paletu svojih industrijskih, sintetizovanih proizvoda, a sve pod izgovorom poboljšanja kvaliteta, trajnosti, transportabilnosti, ukusa ili slično. Tako se prave proizvodi sa što jeftinijim sirovinama i dodacima, većim sadržajem vode, sve u svrhu ostvarivanja ogromnih dobiti.

Kao potrošača, previše nas plaše transmastima (za koje je dokazano da su štetne) a kojih ima svuda u namirnicama, jer se koriste kao poboljšivači proizvoda, a prisutnost njihova dosta zavisi i od načina pripreme namirnica.

Kako se savremeni čovek hrani i da li je hrana lek ili otrov ili je samo podrška u borbi protiv bolesti.

Stara kineska poslovica koja se može uvek primeniti kaže:

„Što god da je otac bolesti, majka joj je loša hrana“.

Hrana uz današnji život postaje izvor bolesti, jer smo svugde okruženi sa toksinima: u vodi, zemlji i vazduhu.

Ozbiljne studije pokazuju i potvrđuju da ne postoji idealan jelovnik, a još manje savršen izbor namirnica. Čovek zapravo mora ostati sa normalnim izborom namirnica i da budu što raznovrsnije. Ali kako to postići u zemlji u kojoj je potrošač potpuno osiromašio.

U vezi sa unošenjem masti u organizam, naglašene su promene u shvatanju i novi pravci u sistemu ishrane. Svakako je potrebno napraviti redukciju sa godinama života, ili prisustvom nekih posebno potrebnih ograničenja. Takođe su navedene neke vrste ishrane koje se često primenjuju bez opravdanja i bez stručne/lekarske kontrole, kao i poremećaji u ishrani.

Zbog toga,a i svega prethodno iznešenog ostajem pri pravilu koje postaje dominantno za zdrav način ishrane i poboljšanja zdravlja. Znači važno je jesti sve, ali u pravo vreme i u odgovarajućim kombinacijama.

Kroz tabele u kojima su date energetske, vitaminske i mineralne (esencijalne hranljive materije), data je mogućnost da svaki pojedinac pravi kombinaciju i količine uzimanja hrane prema svojim potrebama.

Preporuke za savremenu ishranu koja bi štitila zdravlje i bila „idealna“, polazeći od potrebe za hranom, treba zasnivati na sve novijim i naprednijim biohemijskim saznanjima, na dugoročnim istraživanjima hrane, na iskustvu kliničke dijetetike i statističkim istraživanjima, pri čemu nikako ne bi trebalo uzimati u ozbir neobjektivna lična mišljenja, verske poglede ili neke posebne interese.

Obim i način prezentacije svrstavaju ovaj priručnik u literaturu koja se može preporučiti, ne samo ljudima koji se bavi proizvodnjom, skladištenjem, prometom i kvalitetom prehrambenih proizvoda, nego i svima drugima koji kao potrošači putem ovog priručnika mogu da prošire svoja znanja o namirnicama, eventualnim štetnim aditivima u hrani i važećim propisima. Sve ove informacije mogu pomoći da životne namirnice budu što bezbednije a svakome olakšati odluku pri odabiru prehrambenih proizvoda.
0/1000
9 - 3 = 5, 6, 3, 8


ZatvoriPošalji
Od istog autora
biomasa ekoloski efekti primenehrana 3  
Cena: 550.00 din
467.50 din
  
Iz istog žanra
artikal cena
Cena: 1650.00 din
Rasprodato
artikal cena