ZAKON NASILJA I ZAKON LJUBAVI

ZAKON NASILJA I ZAKON LJUBAVI

Lav Nikolajevič Tolstoj

Izdavač: Neopress

Žanr: Klasična književnost

Redovna cena: 800,00 din

Sa popustom i do: 648,00 din (ušteda: 152,00 din)

Veliki pisac nam se u ovoj knjizi obraća kao hrišćanski anarhista i pacifista ‒ ali, slobodno se može reći, i kao hrišćanski mistik koji poziva na unutrašnju spoznaju božanskog u nama ‒ sa željom da zakon ljubavi ne bude samo prazna deklaracija, već lični put ka istinskoj sreći i samoostvarenju.

Lav Nikolajevič Tolstoj smatra se jednim od najvećih romanopisaca svih vremena, no manje su poznati njegovi religijski spisi u kojima nam se otkriva kao istinski duhovni učitelj. Zakon nasilja i zakon ljubavi je poslednje njegovo delo, koje je objavio 1908. godine, dve godine pre smrti, i za koje se može reći da predstavlja njegovo duhovno zaveštanje čovečanstvu.

Slično kao u svom najvećem religiozno-filozofskom delu Carstvo Božije je u vama (1894), Tolstoj i ovde naglašava ogromnu razliku između dosledne primene izvornog Isusovog učenja o ljubavi kao jedinom pravom „oružju“ i iskrivljenog i lažnog učenja zvaničnih crkava, koje su Hristovo učenje zamenile učenjem o Hristu i koje, suprotno zakonu ljubavi, podržavaju nasilno, dakle nehrišćansko, delovanje državnih vlasti, a time i zakon nasilja. U tom nepoštovanju Isusove poruke ljubavi Tolstoj vidi najveći izvor svekolike ljudske bede, kako duhovne tako i materijalne.

Insistirajući na doslednoj primeni zakona ljubavi, bez izuzetka, i na viziji društva u kome religija predstavlja činilac spajanja, a ne razdvajanja, Tolstoj kaže:

I ako si nesrećan, a ja znam da si nesrećan, pomisli da to što ti se ovde predlaže nisam izmislio ja, nego je plod duhovnih napora svih najvećih, najblistavijih umova i srca ljudskih, i da je samo u tome jedino sredstvo da se izbaviš od svoje nesreće i zadobiješ najveće blago dostupno čoveku u ovom životu. Eto to sam hteo, pre nego što umrem, da kažem svojoj braći.

nav-id:

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A182546

Knjige

126

Latinica

Mek

14×20 cm

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

1.085,00 din 976,50 din

1.099,00 din 890,19 din

990,00 din 801,90 din

3.174,00 din

2.668,59 din

Ušteda: 505,41 din

Od istog autora