HANA I LEA

HANA I LEA

Jovana M. Nikolić

Izdavač: Banatski kulturni centar

Žanr: Drama, Domaći pisci

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 1.000,00 din

Sa popustom i do: 810,00 din (ušteda: 190,00 din)

Ova knjiga objavljena je na osnovu konkursa za objavljivanje prvih knjiga mladih autora koji su raspisali Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Grad Kikinda za 2019. godinu. Odluku je doneo žiri u sastavu: Marija Tanackov (predsednik), Stanislava Hrnjak i Radovan Vlahović.

U aktuelnoj tematici ženskih prijateljstava, ova proza mlade autorke Jovane Nikolić na ljubak način i gotovo allegro intoniran, pripoveda o jednom sestrinstvu,upletenom u primorski predeo, osenčen burnom svakodnevicom dveju mladih devojaka. Štivo pisano gotovo razgovornim jezikom, ali ne manje književnim, mladalački spontano, na mahove protkano humorom, i neopterećeno, iz poglavlja u poglavlje približava nam svet njihovih razgovora, dilema, uspona i padova, sa konačnim zatvaranjem knjige, kao u kutiju, ili kofer sa natpisom Hana i Lea.

– Sofija Živković

Reč je o dve potpuno suprotne prirode, introvertne i ekstrovertne psihološke strukture, koje se na različite načine nadopunjuju i utiču jedna na drugu, spojene slučajnom igrom sudbine i epitetom „najbolje“ prijateljice. Zapravo, autorka pokušava da prikaže isečak u vremenu, jednu od mnogobrojnih uspomena koje karakterišu ovaj odnos. Suptilno se nagoveštava značaj takvog odnosa u razvoju mladog čoveka, analizirajući svakidašnje situacije kojima radnja romana dobija širi kontekst. Tako Hana i Lea postaje roman koji tematizuje i razotkriva večnu temu – mladost.

– Vladana Kostić 

nav-id:

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A206054

Knjige

252

Latinica

Mek

21 cm

09. Februar 2020

Darinka Jokic

Počinje kao naivna letnja pričica o dve drugarice koje odlaze na letovanje, a zatim se postepeno radnja razvija u nekoliko neočekivanih pravaca tako da na kraju završite rastrzani između želje da se vratitie u mladalačke dane, spakujete kofer i sa najboljom drugaricom se spustite na najbliže more i zahvalite sebi što ste izgurali lude godine i preboleli njihove bolove. Obe glavne junakinje knjige su mnogo slatke, iako ja lično više ličim na Hanu. Nisam odolela da u mašti ne odlutam u neka davna leta i neka primorska mesta tadašnje Jugoslavije na koja me je ovo, rekla bih izmišljeno mesto, Darovo podsetilo. Knjigu bih preporučila pre svega mladima, mislim da lepo opisuje žensko prijateljstvo i podseća na prave vrednosti iako ne negira modernost i realnost sadašnjice.

Artikli na akciji

825,00 din 668,00 din

599,01 din 485,20 din

1.089,00 din 980,00 din

2.513,01 din

2.133,20 din

Ušteda: 379,81 din