Diplomatski izveštaji: 1936-1941
Facebook Share Twitter Share

Diplomatski izveštaji: 1936-1941

10%

10%

za 3

Cena: 3.300,00 din

Cena i do: 2.673,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Ovaj artikal nije dostupan u knjižarama

Diplomatski izveštaji 1936–1941. je 16. tom kritičkog izdanja sabranih dela Miloša Crnjanskog. Prvi put objavljujemo poverljive diplomatske izveštaje Miloša Crnjanskog koji su decenijama bili zarobljeni na mikrofilmovima u Arhivu Jugoslavije i nedostupni javnosti.
  • Autentični pogledi Miloša Crnjanskog na nacizam i fašizam.
  • Izveštaji o stavu nemačke i italijanske javnosti o Srbima i Jugoslaviji.
  • Proročke analize onoga što čeka Kraljevinu Jugoslaviju u osvit Drugog svetskog rata.
  • Analiza razvoja fašizma u Italiji i nacizma u Nemačkoj.
Kao dopisnik Centralnog presbiroa Miloš Crnjanski je bio deo kraljevskih diplomatskih ambasada u Nemačkoj i Italiji 1936–1941. Diplomatski izveštaji Miloša Crnjanskog predstavljaju do sada neobjavljene depeše koje je na gotovo svakodnevnom nivou slao u Beograd.

Crnjanski je svakodnevno čitao nacističku i fašističku štampu i izveštavao sa važnih političkih događaja u ovim državama. Pažljiv i pronicljiv posmatrač, autor Seoba je često u svojim izveštajima pisao i više nego što se od njega tražilo. Vodeći politički krugovi u Kraljevini Jugoslaviji nisu ga uvek razumeli.

Uočavao je negativno pisanje nemačke i italijanske štampe o Srbima i Jugoslaviji, ali je istovremeno kritikovao i tipično naš nemar da se takvo stanje popravi. Miloš Crnjanski je trebalo da svoj rad posveti poboljšanju slike o Kraljevini Jugoslaviji, ali često bez ikakve podrške iz zemlje. On neretko piše kako veći prodor u stranoj štampi ostvaruju hrvatski separatistički krugovi, dok, istovremeno, on „na raspolaganju“ nema ni pisaću mašinu.

Pišući diplomatkse izveštaje, međutim, Crnjanski i dalje ostaje veran svom pripovedačkom daru. Neretko, on događaje opisuje kao književnik, koristeći metafore koje otkrivaju njegovo intimno razumevanje političkih procesa. Evo primera kada daje pregled staljinističkih procesa 1938: „Smrt je raširila krila preko ovih ljudi u Staljinovim kandžama. 21 optuženi sedi pred mikrofonom i svi priznaju. Svi govore, svi se optužuju. Kao da smo u nekom teatru, u kome govore marionete.“

Ljubiteljima političkih eseja Crnjanskog i njegovim vernim čitaoca ova knjiga je neophodna. Da bi se razumeo potpuni politički profil Miloša Crnjanskog, ovu knjigu treba čitati zajedno sa Političkim člancima. Tek u tom susticaju njegovog javnog i poverljivog pisanja čitalac će moći da vidi koliko je njegova misao bila britka a zaključci dalekosežni.

Izdanje 16. toma kritičkog izdanja Dela Miloša Crnjanskog objavljujemo zajedno sa Zadužbinom Miloša Crnjanskog. Priređivači i autori istorijskih komentara su Aleksandar Stojanović i Rastko Lompar.

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2019.

788

Ćirilica

Tvrd

25 cm

A210659

9788663431249

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora