Um: Prkos vremena

Um: Prkos vremena

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 660,00 din

Cena i do: 534,60 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 535,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 2.000 dinara

Dostupnost po knjižarama

„Um – prkos vremena“, kao druga knjiga iz serijala, nastala nakon knjige „Um – prokletstvo sećanja“, predstavlja bogato i brilijantno osmišljeno delo koje nastavlja da nam otvara vrata ka drugom svetu. Svetu ljudske podsvesti. Sve događaje koje ćete pročitati, a koje na maestralan način Damir opisuje u svom romanu, ostavljaju pitanja koja su prosečnom ljudskom umu nedokučiva. U tome je i najveća težina ovog romana, koji je i psihološki i roman lika, čiji se autor, Damir Kostovski, na književnoj sceni pojavljuje kao jedan od kvalitetnijih srpskih savremenika mlađe generacije.

Vreme je za Kostovskog jedan od najjačih motiva, bilo da se javlja kao tema, stilska slika ili kao element psihološkog zapleta. Zato su za njegovog junaka svi vremenski uslovi ravnopravni, ali na suprotan način: svi su važni i svi se odnose na događaje u onih nekoliko tačaka prošlosti ka kojima se uvek nanovo okreće njegova svest. U izvesnom smislu, on želi da zaboravi na vreme. Za njega je budućnost, dimenzija izbora i čina, isključena.

Pravi predmet romana oslikava se u činjenici da vreme vremenom postaje naša sopstvena nesreća, bez obzira da li je određeni način života naš izbor, ili pak nije. Motiv sata (koji se uzgred nalazi i na korici knjige) povezan je sa motivom vremena, pri čemu tek kad sat stane, vreme ponovo oživi. Junak romana, Alek, čini sve da zaboravi na vreme, čime želi da simbolički ukine prolaznost. Međutim, vreme teče i dalje, ali više nema moć nad čovekom. S druge strane, uporno kucanje sata i dalje ga prati i upozorava na neminovni udes svega ljudskog.

Time nas Damir Kostovski upozorava na činjenicu da će čovek biti potpuno slobodan tek kad prestane ono nežno kuckanje sitnog mehanizma koga je čovek izmislio da bi ograničio sopstvenu slobodu. I tek tada će mu stvarno vreme postati dostupno.
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2020.

240

Ćirilica

21 cm

A222646

9788673434025

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare