CRNE SVESKE I HAJDEGEROV ANTISEMITIZAM (HAJDEGER 3)

CRNE SVESKE I HAJDEGEROV ANTISEMITIZAM (HAJDEGER 3)

Danilo N. Basta

Izdavač: Dosije

Žanr: Domaći pisci, Antologije i monografije

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 1.760,00 din

Sa popustom i do: 1.425,60 din (ušteda: 334,40 din)

Na pomisao da napišem nešto o „Crnim sveskama“ Martina Hajdegera došao sam početkom 2014. godine, odmah po objavljivanju njihovih prvih tomova. Pomisao se preobrazila u snažnu, bezmalo neodoljivu želju kada sam te tomove nabavio i pročitao. Najvećma su me privukli oni Hajdegerovi zapisi u njima koji su se odnosili na Jevreje i jevrejstvo. Zapanjio me je i gotovo bez daha ostavio neskriveni Hajdegerov antisemitizam, ali i nacionalsocijalizam u tim zabeleškama. Naravno, i jedan i drugi bili su mi odranije uopšteno poznati – Hajdegerov nacionalsocijalizam kudikamo više nego njegov antisemitizam. Sada sam se, međutim, s njima susreo neposredno, iskusio ih iz prve ruke, i to u posebnom obliku i filozofskom ruhu. Bilo je očigledno da tih četrnaestak antisemitskih zapisa, nesrazmerno malobrojnih u poređenju sa sveukupnim obimom „Crnih svezaka“, nije lišeno odnosa prema Hajdegerovoj filozofiji, u najmanju ruku prema nekim njenim motivima i stremljenjima. Nije manje bio očigledan ni njihov eksplozivni potencijal, o čemu su najbolju potvrdu pružile uzavrele medijske reakcije u kojima, po pravilu, nije bilo dovoljno razložnosti, ali je, za uzvrat, bilo previše zagriženosti. Mediji, manje-više isti na svim meridijanima, osetili su upotrebljivost (tačnije: isplativost) neočekivano iskrsle teme, pa nije bilo nikakvo čudo što je svugde odmah preovladao senzacionalizam koji je zagrozio ozbiljnom, trezvenom, argumentovanom i odgovornom pretresanju tako značajnog problema kao što je Hajdegerov antisemitizam. Protok vremena je, kao i uvek, učinio svoje. Kada se smanjila medijska temperatura, kada je potom utihnula i medijska halabuka, moglo se, na tlu filozofije i na akademski način, pristupiti serioznom razmatranju Hajdegerovog antisemitizma ispoljenog u „Crnim sveskama“. Da se u tim kontekstualnim okvirima morao, po prirodi stvari, naći i Hajdegerov nacionalsocijalistički angažman, to se razume sâmo po sebi.

***

Svoju panoramu, namenjenu širem krugu zainteresovanih čitalaca, autor je slobodan da posebno preporuči i kao građu pogodnu da budućim našim istraživačima ove pro-blematike pomogne tako što će im poslužiti kao polazna osnova i početna orijentacija. U njoj ima dovoljno podataka, činjenica, imena, naslova i sl. koji mogu biti od nemale po-moći. Pisac bi imao dosta razloga za zadovoljstvo ako bi se pregled koji je na narednim stranicama sazdao pokazao kadrim da bude podsticaj mlađim istraživački nastrojenim duhovima u srpskoj filozofiji, kako sadašnjim tako i onim koji će se tek pojaviti.

***

Paradoks je u tome što se Hajdeger ne može odbaciti (zbog njegovog nesumnjivog nacionalsocijalizma i antisemitizma) bez prethodnog upoznavanja, čitanja, studiranja njegove misli u celini. Proizlazi da je bavljenje njime i njegovim mišljenjem neophodno i neizbežno. Čak i oni koji su na kraju dospeli do tvrdog uverenja da je Hajdeger uveo nacionalsocijalizam u filozofiju, da je zbog toga izneverio i izdao filozofiju, da u stvari i nije filozof, te da njegovi spisi i ne treba da budu na policama filozofskih biblioteka, nisu do takvog oštrog stava mogli doći bez prethodnog potankog i savesnog istraživanja o Hajdegeru i njegovom delu, čije su rezultate saopštavali na stotinama stranica. Paradoks je neminovan: Hajdegera nije mogućno odbaciti od sebe a da ga pre toga nismo imali pri sebi ili, čak, uza se! Da bi se osudio i odbacio, on se mora proučiti, on se mora pročitati. To je istinski paradoks recepcije Hajdegera koja je u svakom slučaju, ovako ili onako, obezbeđena. S tim neobičnim paradoksom vazda na umu, treba prići narednom pregledu s obema njegovim dimenzijama, hermeneutičkom i kritičkom.


– Iz Predgovora profesora Danila Baste
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

Knjige

2020.

424

Ćirilica

Tvrd

24 cm

A230539

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

880,00 din 712,80 din

770,00 din 624,00 din

1.199,00 din 917,00 din

2.849,00 din

2.253,80 din

Ušteda: 595,20 din

Od istog autora