Facebook Share Twitter Share

Mesto stida i ponosa u religiji, filosofiji i umetnosti

10%

10%

za 3

Cena: 935,00 din

Cena i do: 757,35 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Zbornik radova Mesto stida i ponosa u religiji, filosofiji i umetnosti, okuplja eminentne istraživače iz čitavog sveta. Multidisciplinarni pristup temi (teološki, sociološki, filozofski, istorijski, antropološki) omogućio je svestrano sagledavanje i razumevanje termina stida i ponosa, to jest njihovu upotrebu u određenoj oblasti nauke. Na taj način stid i ponos, kroz biblijske primere Starog i Novog Zaveta, predstavljaju životne impulse koji se pojavljuju u našem svesnom i nesvesnom ja. Sagledavajući pojmove stid i ponos kroz religijski koncept spoznajemo mogućnosti interpretacije ovih pojmova, u zavisnosti od vremena, kao i njihovu definiciju kroz biblijske tekstove. Imajući u vidu da je odnos prema stidu individualni upoznajemo različite načine ispoljavanja i skrivanja stida.

Takođe, značajno je tumačenja ponosa i stida sa pravnog aspekta gde se osuda posmatra kao stid, a rehabilitacija kao ponos, ali i analiza borbe protiv terorizma između ponosa i stida. Interesantno jeste viđenje pored svetle i tamne strane ponosa tzv. hubrisa, korak ka narcizmu, u Aristotelovom učenju. Tumačenje stida i ponosa može se posmatrati i sa stanovišta studentske populacije, u kontekstu njihovog uticaja na uspeh u studiranju.

Radovi u zborniku pružaju mogućnost sagledavanja i svetle strane stida u domenu spoznavanja istine o načinu na koji volimo sebe, kao i na koji način o ponosu i stidu progovara i poezija na primeru narodnih, epskih i lirskih pesama. Uzimajući za primer Britanku Floru Sends, kroz istorijski pristup, sagledan je ponos u delima bolničarke i vojnika u srpskoj vojsci. Analizom narativnih izvora prikupljenih od beskućnika saznajemo kako se pomenuti brane od stida.

Na osnovu datog prikaza možemo zaključiti da je multidisciplinarni pristup temi ponosa i stida omogućio njeno shvatanje u širem kontekstu, kao i prevazilaženje ustaljenih shvatanja i nove pristupe i poglede.
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2020.

373

Latinica

24 cm

A223326

9788684111304

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora