ESTETIKA AVANGARDNOG I EKSPERIMENTALNOG FILMA: TELO, ROD I IDENTITET

ESTETIKA AVANGARDNOG I EKSPERIMENTALNOG FILMA: TELO, ROD I IDENTITET

Ivana Kronja

Izdavač: Filmski centar Srbije

Žanr: Publicistika, Domaći pisci, Film, Antologije i monografije

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 990,00 din

Sa popustom i do: 801,90 din (ušteda: 188,10 din)

Ova knjiga je rezultat multidisciplinarnog teorijskog istraživanja u oblasti istorije i estetike filmske avangarde, teorije predstavljanja, te kulturološke i filmološke analize istorije srpskog eksperimentalnog filma.

Studija na gotovo 600 stranica donosi detaljan akademski pregled nedovoljno poznate istorije avangardnog i eksperimentalnog filma u svetu i kod nas, kao i kulturološko i rodno čitanje filmske umetnosti primenjeno na filmski eksperiment.Višeslojno istraživanje nudi podsticaj vizuelnim umetnicima u domenu kratkog filma i videa, kao i razvoju domaće filmologije. Knjiga se dotiče i veoma aktuelnih tema prikazivanja tela u savremenoj umetnosti, estetike kvir filma i kritike okultizma na filmu.

Bogato ilustrovano izdanje zaključuje uspela studija slučaja remek-dela srpskog kratkog eksperimentalnog filma Živojina Pavlovića i Kokana Rakonjca, oba iz 1960. godine, „Triptih o materiji i smrti“ i „Zid“, u kojoj autorka definiše pojam kanonskog neoavangardnog filma, snimljenog nakon Drugog svetskog rata na tlu Srbije i nekadašnje Jugoslavije, kao autentične srpske varijante podvrste.

Autorka predgovora za ovo izdanje je doktorka Saša Vojković, profesorka Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Dr Vojković u svom predgovoru ističe da je knjiga Ivane Kronje sveobuhvatan podvig: ona uključuje istoriju avangardnog i eksperimentalnog filma – komparativne analize, paralelne analize avangardnih filmova i srodnih vrsta filmova. Kronja se posvećuje i nacionalnim kinematografijama u istorijskom kontekstu i odnosu prema avangardnom filmu – naglasak je stavljen na francusku, nemačku, sovjetsku i američku kinematografiju. Knjigu zaokružuje, naglašava dr Vojković, analiza srpskih avangardnih i eksperimentalnih filmova.

– Đorđe Bajić
 

nav-id:

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Format:

A223436

Knjige

572

Latinica

24 cm

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

1.089,00 din 980,10 din

1.089,00 din 980,10 din

825,00 din 668,00 din

3.003,00 din

2.628,20 din

Ušteda: 374,80 din