Besplatna isporuka za porudžbine iz Srbije.

Logovežbanka: grafeme

Logovežbanka: grafeme

Dragana Dženopoljac , Danijela Rodić

Izdavač: Udruženje Logopraktika Subotica

Žanr: Domaći pisci, Udžbenici i priručnici, Edukativni, Za roditelje

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 1.100,00 din

Sa popustom i do: 891,00 din (ušteda: 209,00 din)

U novoj vežbanci, Logovežbanka: grafeme, bavimo se slovima, tačnije, grafičkom strukturom slova, pozicijom u prostoru papira i redosledom njihovog usvajanja. Ideja i sadržaj Logovežbanke: grafeme je rezultat višedecenijskog iskustva autora, logopeda, u svakodnevnom kliničkom radu sa decom.

Interesovanje za slova i za pisanje slova kod dece javlja se veoma rano. Imitirajući odrasle, dete na ranom uzrastu pokušava da piše slova i reči. Slova se precrtavaju, bez poznavanja ortografije i fonetske strukture, bez orijentacije u prostoru papira, bez metodičkih uputstava, kao deo dečje igre i grafičkog izražavanja.

Učenje azbuke je jedan od prvih koraka u osposobljavanju dece da čitaju i pišu. Dete se na početku upoznaje sa grafičkim izgledom slova, a tek kasnije sledi uočavanje razlika između velikih i malih, kao i između štampanih i pisanih slova.

Učenje pisanja pre početka formalnog, školskog opismenjavanja, zahteva postupnu obuku deteta, monografski, slovo po slovo i u slučaju kada je dete zainteresovano i spremno za sledeću fazu u govorno-jezičkom razvoju, a to je pisani govor. Veoma je važno insistirati na postupnosti u obuci deteta za pisanje jer se često, u svojoj logopedskoj praksi, susrećemo sa decom kod koje su izražene smetnje u pisanju i ćitanju kao posledica neadekvatne pripreme i same obuke u procesu opismenjavanja.

Uočile smo da se na predškolskom uzrastu, u okviru pripremnog predškolskog programa, sprovodi neka vrsta obuke pisanja slova, grupno, bez jasnih metodoloških i metodičkih smernica i postupaka, neretko, po vaspitačevom nahođenju i pod pritiskom roditelja. Takva obuka i učenje slova mogu za rezultat dati nepravilno formirana slova i pogrešne pravce u pisanju, što kasnije, u školi, zahteva korekciju, prevežbavanje i može da dovede do razvoja teškoća u pisanju.

S druge strane, takođe smo svedoci da se u školama učenje slova i sam proces opismenjavanja sprovodi ubrzano, po našem mišljenju, uz obrazloženje da veliki broj dece zna da čita i piše. Slova se obrađuju grupno, po dva-tri na jednom času ili se od prvog dana pišu sva slova, prema kompleksnoj metodi. Pristup opismenjavanju, neretko, diktiran je i sadržajem bukvara, a ne metodoligijom.

Brzo obrađivanje slova i redosled obrade slova, gde se zajedno uče slova sličnog oblika ili ona koja se slično izgovaraju, neminovno dovodi do do pojave teškoća. Takvih primera ima i u aktuelnim bukvarima. Jedno za drugim se obrađuju: J-У, Л-Љ, З-В, Х-Ж, slova koja su grafički slična, ali i Ч-Ћ i Џ-Ђ, ona ''teška'' slova i glasovi koji se najčešće supstituišu zbog nepravilnog izgovora ili nerazvijene fonemske svesnosti. Dodajući tome aktuelno stanje porasta broja dece sa govorno-jezičkim poremećajima, sa nedovoljno razvijenom grafomotorikom i grafopercepcijom, sa problemom fokusiranja i održavanja pažnje, sa dislateralizovanošću, raste i broj dece sa specifičnim smetnjama u čitanju i pisanju.

Logovežbanka: grafeme
je, na prvom mestu, preventivnog karaktera, ali i dodatni ili pomoćni materijal za učenje slova.

U vežbanci se obrađuju velika štampana slova azbuke, PREMA REDOSLEDU KOJI PODRAZUMEVA DA NEMA GRAFIČKE (vizuelne), AKUSTIČKE ILI ARTIKULACIONE SLIČNOSTI MEĐU SLOVIMA.

Slova se obrađuju pojedinačno, kroz nekoliko tipova zadataka koji se odnose na oblik slova, pravac pisanja, delove slova, poziciju u prostoru papira i vezu sa odgovarajućom fonemom.

Uputstva su kratka i jednostavna. Zadaci u Logovežbanci: grafeme se rade zadatim redosledom, korak po korak, zajedno sa detetom.

Logovežbanka: grafeme je namenjena logopedima, defektolozima, učiteljima i roditeljima. Preporučujemo je za predškolski i rani školski uzrast, kao dodatni ili pomoćni materijal za rad tokom procesa opismenjavanja, s ciljem da se preveniraju ili ublaže teškoće u pisanju.

Nadamo se da će naša Logovežbanka: grafeme naći svoje pravo mesto među stručnjacima, ali i među roditeljima i da će, na svoj način, olakšati i učiniti uspešnim proces opismenjavanja naše dece.

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

Knjige

2021.

63

Ćirilica

Mek

30 cm

A235516

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

980,01 din 793,81 din

1.100,00 din 891,00 din

825,00 din 742,50 din

2.905,01 din

2.427,31 din

Ušteda: 477,70 din

Od istog autora