Sremački zapisi
Facebook Share Twitter Share

Sremački zapisi

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 660,00 din

Cena i do: 534,60 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 535,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 2.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Ovi zapisi Ženje Kršića oslikavaju jednu dublju stvarnost nego što to na prvi pogled i površno čitanje izgleda. Višestruko su povezani sa Sremom, što prostorno (geografski), što simbolično ‒ deluju pravolinijski, ravno, a u stvari su fino valoviti ‒ ima blagih uspona i padova, baš kao u Sremu.

Ta dublja stvarnost se očitava i na nivou forme ‒ ovo su zapisi, fragmenti života jednog mladog čoveka ‒ koji su svakako vredniji od onoga što nam se nasilno nameće kao realnost, a oličeno je u show programima na televizijama koji godinama traju, te stoga ovi zapisi ni u kom slučaju nisu bezvredni. Još jedna karakteristika je veoma važna, koju je zapazio i opisao ovaj autor ‒ to je ta fragmentarnost ‒ činjenica da usled pandemije COVID-19 živimo samo fragmente prethodnog, odnosno simulaciju života. Ženja je dovoljno hrabar da to prizna i naglasi:

Poslednjih dana sam u tripu da je sve ovo, ovaj život, nekakav 3D simulator pravog života, koji treba da prođemo, što manje oštećujući druge ljude, i trudeći seda budemo pravični koliko možemo, prema svakome, koliko zasluži... Moguće je i zaginuti, samo ne znam da li bih krenuo igricu od početka, ili s neke druge table... Tako, da, bolje ne eksperimentisati ‒ za sada...

Ovako autentična slika vremena u kome živimo, izražena različitim medijima, ne sreće se često i odraz je potencijala i talenta koji treba razvijati. U nekim sledećim redovima čitalac se susreće sa Ženjinim talentima za različite umetnosti, što je potvrdio i njegov prijatelj iz Belgije:

Poslednje poruke koje smo izmenili na FB bile su u vezi sa stripovima koje bi valjalo pročitati. Iz naftalina je izvadio tri crteža nastala u danima dok sam blejaogore na tom čarobnom bregu. Poslao mi ih je u poruci, uz nagovaranje da upišem kakav kurs za crtanje stripova, ili iz slikarstva... Mislim da me je precenio. No,prijalo mi je videti te crteže, pravljene miksom tuša i vodenih boja...

Navedeno potvrđuje da nije u pitanju jedan običan Ž(d)e(ro)nja i on sve može, kad hoće ‒ čak i liniju da sredi ‒ nego Ženja Kršić, koji objavljuje svoju drugu knjigu, koja je možda samo preteča nekog romana, videćemo, pokazaće vreme koje je pred nama.

Stoga, srećno i uspešno, Ženja!

– Marina Đenadić 
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2021.

158

Latinica

Mek

21 cm

A237018

9788664031387

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare