Sajamski dani od 15. do 31. oktobra

Mrzim te, ne ostavljaj me

Mrzim te, ne ostavljaj me

Džerold Dž. Krajsman , Hal Straus

Izdavač: Psihopolis

Žanr: Publicistika, Psihologija

10%

10%

za 3

Cena: 1.650,00 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 1.337,00 din

Dostupnost po knjižarama

Koje su osnovne karakteristike i simptomi graničnog poremećaja ličnosti (GPL)? Ko su granične ličnosti koje susrećemo u svakodnevnom životu i kako prepoznati GPL kod bliske osobe? Kako se dijagnostikuje i tretira granični poremećaj ličnosti i zašto se naziva granični? (engl. Borderline Personaliy Disorder – BPL). Zašto se simptomi GPL najviše manifestuju u sferi međuljudskih odnosa? Da li je GPL izlečiv i kako odabrati najbolju terapiju? Upravo o tome stručno, ali razumljivo govori ova knjiga koja je i odlična podrška profesionalcima, ali i članovima porodica ili prijateljima osoba sa GPL.

Na mnogo načina granični sindrom za psihijatriju predstavlja ono što je virus nekada bio za konvencionalnu medicinu: neprecizna definicija nejasne, ali opake bolesti, koju je problematično lečiti, teško otkriti, a lekaru je nemoguće da je adekvatno objasni pacijentu.

Najnoviji Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje, DSM-5, navodi devet kategoričkih kriterijuma za GPL, od kojih pet mora biti prisutno radi dijagnoze. Glavna karakteristika GPL je visoka nestabilnost u međuljudskim odnosima, predstavi o sebi i emocijama, a osobe su i veoma impulsivne. Neki od simptoma su stvarna ili zamišljena usamljenost, nestabilni i napeti međuljudski odnosi, nedovoljna svest o sopstvenom identitetu, ekstremne promene raspoloženja i reakcija na stresne situacije, bes, paranoja, za koje su autori naveli niz primera iz prakse.

Da li svi, makar donekle, ispoljavamo neke simptome granične ličnosti? Odgovor je verovatno potvrdan. Međutim, razlika je u tome što svi mi nismo kontrolisani sindromom do te mere da on narušava naš život ili vlada njime. Sa svojim ekstremnim osećanjima, mislima i ponašanjem, GPL predstavlja neke od najboljih i najgorih ljudskih osobina – pa i društva – tokom prvih dvadeset godina XXI stoleća.

O značaju razumevanja ovog poremećaja i potrebi ozbiljnog pristupa dijagnostikovanju i lečenju dovoljno govori američka statistika – ovaj poremećaj je danas službeno prepoznat kao glavni problem mentalnog zdravlja u Americi. U najnovijim istraživanjima procenjuje se da najmanje 19 miliona Amerikanaca (3‒6% ukupne populacije) pokazuje primarne simptome GPL, a prema mnogim studijama, ta brojka je značajno umanjena.

O SVETU GRANIČNOG POREMEĆAJA LIČNOSTI (GPL)

● Da li se granične osobine ličnosti prenose nasledno?
● Kako odabrati najbolju terapiju?
● GPL i samoubistvo, anoreksija, PTSP, ADHD, seksualna orijentacija…
● O graničnom ponašanju poznatih ličnosti

Knjiga je odlična podrška kako profesionalcima tako i članovima porodica osoba sa graničnim poremećajem ličnosti. Pisana jednostavnim jezikom i sa poštovanjem prema pacijentima i svima koji brinu o njima. Trenutno, daleko najbolja knjiga o GPL.
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2021.

360

Latinica

Mek

20 cm

A241047

9788664230728

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare