Sajamski dani od 15. do 31. oktobra

Od knjige do kuće od kolača: Trgovci i zanatlije u (Velikoj) Kikindi

Od knjige do kuće od kolača: Trgovci i zanatlije u (Velikoj) Kikindi

Marija Tanackov

Izdavač: Banatski kulturni centar

Žanr: Domaći pisci, Sociologija

10%

10%

za 3

Cena: 800,00 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 648,00 din

Dostupnost po knjižarama

Delo Od knjige do kuće od kolača plod je du­go­godišnjeg istraživanja. Ono bogati odnos prema baštini i neguje kulturu sećanja kroz boje vreme­na u osam slika. Naučna i dokumentarna građa je po­uzdana i inovativna. Upoznajemo se s promenama i nestajanjem, kako (Velike) Kikinde, tako i sveta u kom je duhovnost stajala iznad materijalnog.

Duh prošlih vremena, smešten u kontekste so­ci­oloških, kulturnih i istorijskih prilika, i foto­­grafije daju notu sete zbog izgubljenog vremena u kom su se individualni rad i ideje poklapale s pozi­tivnim istorijskim ciljevima. U svetu se još nije ra­dilo da bi se kupovalo i trošilo da bi se radilo.

Knjiga beleži trag prošlosti vezan za trgovinu i zanate. Prvi tekst istražuje prosvetiteljske ideje i značaj knjige, kao nezaobilaznog uslova budućno­sti. Postavlja i pitanje: da li će u budućnosti knjige ima­ti ko da čita?

Istraživanja nas dovode do kuće od kolača, li­ciderskog proizvoda, simbola zamke za decu, he­do­niste i otuđene, kao simbolu našeg vremena, a naj­po­znatiju kuću od kolača napravila je veštica iz bajke o Ivici i Marici.

– Marija Tanackov
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2021.

212

Ćirilica

Mek

21 cm

A241120

9788660295042

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora