Sajamski dani od 15. do 31. oktobra

Psihologija pripadnosti: Da li smo rođeni da pripadamo?

Psihologija pripadnosti: Da li smo rođeni da pripadamo?

Keli-En Alen

Izdavač: Psihopolis

Žanr: Psihologija

10%

10%

za 3

Cena: 990,00 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 802,00 din

Dostupnost po knjižarama

Šta za vas znači pripadanje, a šta strah od nepripadanja? Možemo li da budemo zadovoljniji u životu zahvaljujući osećanju pripadnosti? Zbog čega se ponekad osećamo usamljeno? Zašto je zabluda da na osećanje pripadnosti utiče broj ljudi koji vas okružuje? Zašto dolazi do odbačenosti i zašto nam to teško pada? Da li ste nekada svesno doneli odluku da pripadate negde? Koja je razlika između pripadanja i uklapanja? I na kraju, zašto je važno da se o pripadanju javno govori? Pitanja su sa kojima se, iz više perspektiva i na osnovu teorije i brojnih istraživanja bavi Keli-En Alen, psiholog i univerzitetski istraživač.

Potreba za pripadnošću zajednička je osobina svih ljudi. Nezadovoljavanje te potrebe može razorno da utiče na ljudsku psihu. Jeste li ikada osetili bol zbog isključenosti? Možda ste se osećali isključenim u školi, na poslu, ili u nekoj društvenoj grupi. Možda ste imali toliko jaku želju za pripadnošću, da vam je to stvaralo bol. Iskustvo te vrste možda vas je nagnalo da potražite odgovore i dođete do zaključka zašto se niste uklopili. Je li razlog bilo nešto što ste učinili? Je li pak razlog bilo nešto što niste učinili? Jesu li razlog tome drugi ljudi?

Osećanje isključenosti, javnog prezira, odnosno ostrakizma, može da bude bolno. Takvo osećanje može da oblikuje naše buduće interakcije i naše pokušaje da budemo deo nekih drugih društvenih konteksta. Ono može da utiče na naše mentalno zdravlje, našu dobrobit, pa čak i na naše fizičko zdravlje, jer je osećanje pripadnosti suštinski značajno za našu svakodnevicu.

Cilj autorke knjige jeste da kroz sedam poglavlja pruži interesantan prikaz psihologije pripadnosti koja se razmatra iz više perspektiva i da ukaže zašto je važno da se o pripadnosti javno govori.

ZAŠTO PONEKAD IMATE OSEĆAJ DA NIGDE NE PRIPADATE?

• Na koji način možemo da održimo naše veze sa drugima?
• Zašto nepripadanje izaziva bol?
• Pripadnost u eri tehnologije – kada nas tehnologija razdvaja?
• O osećanju zajedništva u sportu, muzici, sektama, kultovima, uličnim bandama.
• Osećanje pripadnosti u detinjstvu, adolescenciji, odraslom dobu, starosti…
• Kako da izgradimo sfere pripadnosti?
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2021.

157

Latinica

Mek

20 cm

A241214

9788664230773

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare