Nacija i nacionalizam
Facebook Share Twitter Share

Nacija i nacionalizam

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 1.100,00 din

Cena i do: 891,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Nova knjiga Koste Čavoškog, Nacija i nacionalizam odgovara na jedno od najvećih iznenađenja savremene kulture i politike – povratak nacionalizma. U vremenu kada je opšteprihvaćen mit da su nacije veštačke tvorevine nastale u 19. veku, akademik Čavoški poduhvatio se teškog zadatka da preispita sve postojeće teorije nacije i nacionalizma i utvrdi šta je istina. Na tom putu krenuo je od samih početaka.

Na početku knjige detaljno je obrazložena etimologija reči nacija i njena upotreba u srednjem veku. Zatim je otvoreno pitanje drevnih naroda i mogućnost nastanka određenih nacija od njih – poput Jevreja. Zatim je opisan nastanak savremenih nacija. U knjizi je pisano o istoriji i poreklu Engleza, Francuza, Nemaca, Škota, Iraca, Velšana, Italijana…

Čavoški nije bežao ni od odgovora na pitanje šta je to nacionalizam. U knjizi je navedeno šta su o naciji i nacionalizmu pisali, između ostalog, Kant, Herder, Džon Stjuart Mil, Renan, Veber, Majneke, ali i Staljin, Marks i Engels. Takođe, obrađene su i danas popularne i (pogrešno) shvaćene teorije dvadesetovekovnih autora. Čavoški je detaljno ispitao učenja Siton-Votsona, Hansa Kona, Ernesta Gelnera, Erika Hobsbauma, Benedikta Andersona, Entonija Smita, Rodžera Skrutona i drugih.

Konačno, analizirani su i konstitutivni činioci nacije: jezik, domovina, simboli, mitovi o poreklu i izabranom narodu.

Na kraju knjige određene su vrste nacija, pravo na nacionalno samoopredeljenje i neočekivano buđenje nacionalizma širom sveta na početku 21. veka. Zbog svega toga, ovo je prava knjiga za sve one koji ljubav prema svom narodu žele da promisle, unaprede i zasnuju na činjenicama i iskustvu najvećih evropskih tradicija.

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2021.

261

Ćirilica

Tvrd

21 cm

A246378

9788663431607

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora