Opravdanje stvaralaštva
Facebook Share Twitter Share

Opravdanje stvaralaštva

10%

10%

za 3

Cena: 1.100,00 din

Cena i do: 891,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Knjiga se sastoji iz tri dela: Priroda koja stvara (sa poglavljima Stvaralaštvo i neorganska priroda i Stvaralaštvo i organska priroda), Stvaralaštvo samosvesnih posmatrača (sa poglavljima Stvaralaštvo i tehnika, Stvaralaštvo i nauka, Homo faber, Stvaralaštvo i društvo, Stvaralaštvo i kultura, Stvaralaštvo i umetnost, Homo ludens, Stvalaštvo i metafizika) i Vrednost i smisao stvaralaštva.

U knjizi se fenomen stvaralaštva istražuje na sveobuhvatan i kritički način, jedinstven u filozofskoj literaturi.

Sudu čitaoca prezentuje se integralna, holistička, višeslojna, sukcesivna definicija stvaralaštva, u preko pedeset detektovanih oblasti, u okviru deset širih celina u kojima stvaralaštvo deluje.

Iznosi se mnoštvo argumenata u prilog stvaralačkom potencijalu ne samo organske već i neorganske prirode.

Koriguju se i proširuju blagi, snažni i radikalni antropni princip u nauci i filozofiji, čime se daje novi zamah u razumevanju stvaralačkih procesa.

Detektuje se preko trideset protivrečnosti fenomena stvaralaštva, a zatim se iz tih protivrečnosti izvode ontološke, epistemološke, aksiološke i druge konsekvence.

Pozicioniraju se dva fizička fenomena — stvaralaštva i urušavanja — kao zajednički imenitelji svih opservabilnih i neopservabilnih tvorevina. Iz opozicije entropija-negentropija, ekstrapolira se nužnost opozicije prirodno-natprirodno. Iz ove opozicije izvodi se filozofsko opravdanje stvaralaštva.

Po prvi put se prezentuju jednačine koje objašnjavaju suštinu stvaralaštva i definišu potencijale stvaralaštva (na nivou prirode, društva i čoveka).

Temeljnoj kritici izlaže se čitav niz teorijskih postulata (Paretov kriterijum blagostanja, Fermijev paradoks, skale civilizacija Nikolaja Kardašjova i Karla Sagana, Kunova teorija paradigmi, hipoteza o slučajnom nastanku univerzuma kvantnim fluktuacijama i večnom postojanju Prirode Stivena Hokinga, Šona Kerola, Rodžera Penrouza i drugih), a iz tih kritika izvlači se radikalno nova i drugačija vizija stvaralaštva od svih dosad poznatih.

Nikola Kajtez

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2021.

215

Ćirilica

Tvrd

23 cm

A246783

9788651927464

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora