Južno od granice, zapadno od sunca

Južno od granice, zapadno od sunca

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 616,00 din

Cena i do: 498,96 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 499,00 din

Besplatna isporuka za korisnike

Dostupnost po knjižarama

Kad prođe izvesno vreme neke se stvari ščvrsnu. Kao cement u kofi. A kada se to desi više nema natrag – više ništa ne možemo da promenimo. (Šimamoto, 12 godina) Pesmu Neta Kinga Kola, Južno od granice (South of the Border), često zajedno sluša dvoje zaljubljenih tinejdžera, uživajući u nepovratnoj idili detinjstva. Nakon dugog perioda razdvojenosti, putevi im se opet ukrštaju i njihova nekada nevina ljubav ponovo se budi, ovog puta kao neutaživa i razarajuća želja. Murakami uspeva da napiše vrhunski roman o tako jednostavnim stvarima, krećući se sa neverovatnom lakoćom od površnosti japijevskog života do najtananijih niti najdubljih osećanja.

„Kazablanka u japanskom stilu… Štivo iz sna, bremenito scenama koje zrače poetskom snagom.“ The Times

„Izuzetno romantična i plačno-lepa priča o ljubavi… potpuno je različita od svega drugog: istinski original.“ Guardian

„Ova knjiga boli. Za jedan tako kratak roman, Južno od granice, zapadno od sunca, boli iznenađujuće snažno… rečiti traktat o iracionalnim moćima ljubavi i čežnje... slatko-gorka elegija o neizbežnim posledicama detinjstva. Murakami je jedan od malobrojnih pisaca koji poseduju dar da skrivene mudrosti učini opipljivim u trenucima velikih iskušenja u životu svojih likova (a time i svojih čitalaca). Srce jeste otporno, ali gubitak je njegov usud.“ Independent on Sunday

„Jednostavna proza zrači svetlošcu koja je uzdiže do visina poezije.“ Independent

„U ovom kratkom, nadrealističkom romanu, najmoćniji detalji leže ispod pokorice običnog.“ New Yorker

Kategorija:

Godina izdanja:

ISBN:

Broj strana:

Pismo:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2006

978-86-7666-093-3

174

Latinica

A007796

9788661450433

Prosečna ocena

5

(5)
5
5
4
0
3
0
2
0
1
0

20. Februar 2012

Ivana

Ovo je jedna od onih knjiga koje ne ostavljaju utisak - nego oziljak... budite sigurni da necete moci da je izbacite iz glave danima nakon sto je zavrsite... pokusala sam da pricam o njoj sa ljudima koji su je procitali i desilo mi se da pomislim - pricamo li o istoj knjizi?! Svako je imao svoje tumacenje i sva su bila potpuno razlicita! Retko ko je imun na idealizovanje perioda detinjstva i odnosa koje tada izgradimo sa ljudima koji kasnije mozda i nestanu iz nasih zivota... povratak neke osobe neizbezno vraca i sve ono vezano za to doba sto se u svakodnevici izgubi ili zaboravi.... Murakamijev junak u sadasnjosti naizgled ima sve sto bi mu trebalo da bude zadovoljan ali povratak osobe iz proslosti budi nesigurnost i izaziva sumnju.... sklona sam da poverujem da se ona zapravo i nije pojavila, da je bila plod njegove jake podsvesne zelje da do kraja odsanja taj san....u suprotnom, desilo bi se - recima Hesea - ''da ostane nasukan na san o detinjstvu, najsmrtonosniji od svih snova....''

14. Februar 2010

Marija Banjai

Radnja ovog romana smeštena je u moderan Japan, koji gledamo očima pripovedača, ujedno i glavnog junaka. U detinjstvu neshvaćen i odbačen od većine svojih vršnjaka, Hađime ostvaruje snažno prijateljstvo sa Šimamoto, devojčicom iz komšiluka. Život ih, međutim odvodi na različite strane. Nakon mnogo godina, Hađime je sretno oženjen, vodi miran porodični život, poseduje dva bara koji odlično posluju, kada se pojavljuje Šimamoto. Oni obnavljaju prijateljstvo i shvataju da među njima postoji nešto više, ljubav. Međutim, Šimamoto iznenada nestaje ostavljajući za sobom ogromnu prazninu, gomilu pitanja, egzistencijalnih razmišljanja i tek tada uviđamo značaj njenog lika u romanu, koji se podiže na jedan viši nivo. Dominantni motivi ovog romana su neuzvraćena ljubav, neostvarenost, nezadovoljstvo... i naravno ljubav prema muzici, posebno klasičnoj i američkoj, gde se vidi koliki je uticaj američka kultura imala na ovog pisca.

09. Februar 2010

Goran Šarac

Većina nas nije u stanju da iskaže svoja prava osećanja i naravno to nas u većini slučajeva spreči da prepoznamo pravu ljubav, koja je verovatno vrlo blizu nas. Čitajmo Murakamija i uživajmo u njegovim opisima pravih osećanja, i naravno prepustimo se ljubavi.

02. Februar 2010

Snežana Mitrović

Murakami je majstor pisane reči. Ovo je ljubavni roman, ali ne u tradicionalnom smislu te reči... Ova knjiga je pravo sanjarenje. Priča je suptilna, puna emocija, čežnje, nostalgije, ljubavi i razočarenja. Ovo je priča o kajanju. Hađime ima samo jedno za čime može žaliti - izgubljenu ljubav iz mladosti.

02. Februar 2010

Jelena Antić

Dok čitate ovu knjigu čini vam se kao da slušate tišinu. Tišinu koja ispunjava. Tišinu ispletenu od detinjstva, nada, ljubavi, mašte, džeza i snega. Njihova čežnja boli, bole odluke koje nisu doneli i trenuci koji nisu bili pravi. Ispod površine samo jednog od naših malih života, kriju se okeani emocija, težnji, snova i bola, što Murakami vešto i nepretenciozno dočarava, naročito u ovoj knjizi. Predivna knjiga o ljubavi.

Od istog autora