Nova sloboda
Facebook Share Twitter Share

Nova sloboda

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 2.200,00 din

Cena i do: 1.782,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

,,Vizionarstvo i ideje Vudra Vilsona imali su veliki uticaj na tok istorije. U studiji o istoriji ideja u spoljnoj politici SAD Volter Rasel Mid imenuje čitav jedan pravac razmišljanja o ulozi SAD u svetu kao „vilsonizam”, upravo prema idejama 28. predsednika SAD. O važnosti Vilsonovog programa „14 tačaka” za kreiranje svetskog poretka nakon Prvog svetskog rata pisane su hiljade studija.

Istorijske i politikološke studije nisu se zadržale samo na idejama 28. predsednika SAD, već su veoma kvalitetno obrazložile i važnost praktičnog diplomatskog delovanja Vudra Vilsona, kako za ulazak SAD u Veliki rat, koji je ključno uticao na njegov ishod, tako i za oblikovanje novog poretka na mirovnoj konferenciji u Parizu nakon rata. Pri tome, ne misli se samo na kapitalne studije uglednih istoričara iz inostranstva, poput Margaret Makmilan i njenih „Mirotvoraca”, već i na izuzetan doprinos domaćih uglednih istoričara, poput Andreja Mitrovića ili Čedomira Popova. Zbog toga je u domaćoj javnosti prilično poznato da je Vudro Vilson jedan od „zaslužnih” što su danas Vršac, Kikinda, Zrenjanin i brojni drugi banatski gradovi ipak deo Srbije.

Vilsonove ideje i prakse „rimuju” se sa današnjim problemima i imaju veliku relevantnost. Pri tome, ne misli se samo na probleme i otvorena društvena pitanja u SAD, već i širom sveta – računajući i Srbiju i čitav region Zapadnog Balkana. Zbog toga je novo izdanje ove knjige od velike važnosti za razumevanje „takta” društvenih odnosa i istorijske dubine koju poseduju mnogi otvoreni problemi u savremenim državama. Vilsonove ideje mogu inspirisati mnoge i da ih u savremenoj praksi prilagode i upotrebe u korist čitavog društva."

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2023.

448

Ćirilica

Tvrd

24 cm

A266277

9788689237573

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare