The Bible: eight centuries of Serbian medieval art
Facebook Share Twitter Share

The Bible: eight centuries of Serbian medieval art

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 11.800,00 din

Cena i do: 9.558,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Biblija: osam vekova srpske umetnosti The BIBLE: eight centuries of Serbian medieval art predstavlja prvo izdanje izbora tekstova iz Svetog pisma, ilustrovano remek-delima srpske ikonografije i freskopisa, nastalim tokom osam stotina godina trajanja Srpske crkve. Poglavlja iz Svetoga pisma, u prevodu Đure Daničića, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića i episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija Jevtića (Stari zavet) i Komisije Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve (Novi zavet), ukrašena su i dopunjena freskama i ikonama iz velikih pravoslavnih svetinja, poput Studenice, Đurđevih Stupova, Hilandara, Gračanice, Bogorodice Ljeviške, Dečana, Krušedola, Novog Hopova, Cetinjskog manastira, Savine, Drače, Bođana i mnogih drugih monaških obitelji, katedralnih i parohijskih hramova i episkopskih rezidencija širom Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pored toga, u ovoj knjizi prikazane su i brojne reprodukcije umetnina sa biblijskim temama koje su pohranjene u Narodnom muzeju u Beogradu, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, ali i riznicama Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Sremskim Karlovcima, Sentandreji i Bijeljini.

Priređivači prve autentične srpske ilustrovane Biblije trudili su se da, što svebuhvatnije, čitalačkoj javnosti približe raskošnu lepezu različitih stilova i pravaca ovdašnjeg likovnog stvaralaštva, od veličanstvenih radova Mihaila i Evtihija iz Soluna i Mihaila Astrape iz 13. i 14. veka, pa sve do istaknutih dela akademskog realizma, krajem 19. i početkom 20. veka. Ovo monumentalno izdanje sadrži preko 400 fotografija visokog kvaliteta, a njegov vizuelni identitet definisan je po savremenim standardima i na veoma elegantan način. 
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2023.

319

Ćirilica

Tvrd

32 cm

A268112

9788661500312

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare