IDI, VREME JE

IDI, VREME JE

Marija Jovanović

Izdavač: Marija Jovanović

Žanr: Ljubavni, Domaći pisci

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 797,50 din

Sa popustom i do: 645,98 din (ušteda: 151,53 din)

Treći roman beogradske spisateljice Marije Jovanović (1959)”Idi, vreme je” sustigao je popularnost prethodna dva. U ovoj urbanoj, beogradskoj priči prepoznale su se generacije koje su sedamdesetih sazrevale uz muziku i stihove DŽonija Štulića. I bezbrižno krstarile Evropom, vraćajući se kući. DŽoni je pevao o “magazinima, propagandi, duplericama, sivim eminencijama, besprizornim usrećiteljima, plaćenim nitkovima, mutavim urlatorima zvučnih titula i nevidljivim ubicama efikasnih ruku“ ). Utom su stigle osamdesete, pa devedesete i njegova proročanstva su počela da se ostvaruju.

U takvom okruženju autorka sučeljava glavne junake, pa je roman “Idi, vreme je” i porodična i društvena drama, napisana gotovo biografski, uzbudljivo i duhovito. Knjiga se čita filmskom brzinom (jer je zanimljiva) i zaista ima sve elemente dobrog scenarija. Takođe, navodi na razmišljanje o značenju stare (jevrejske?) kletve “Dabogda imao, pa nemao”.

Iz intervjua sa autorkom-Dnevnik - Novine i časopisi 09.01.07, razgovor vodila Radmila Lotina.

Mariju Jovanović smo pitali kako tumači činjenicu da su sva tri njena romana, bez posebne najave i reklame, našla put do čitalaca i lista najtraženijih naslova? - Potpuno ste u pravu – reklama i medijska pompa znatno utiču i na prodavanost romana jer je marketing, taj Demijurg današnjice, odavno zavladao i područem umetnosti, kaže naša sagovornica. Sasvim intimno, imam otpor prema “masovnom” u svakom vidu i pogledu, pa ne verujem, a priori, da su dela koja se nalaze na bestseler listama, samim tim i umetnički vredna.

Istini za volju, konstatacija o “sumnjivosti masovnog” ne mora, nužnim načinom, da bude tačna, te mediji mogu odigrati pozitivnu ulogu, usmeravanjem interesovanja i na izuzetna dela koja bi u izobilju objavljenih romana, stranih i domaćih, promakla čitalačkoj pažnji.

Konkretno u mom slučaju, ostavljajući po strani aksilošku procenu knjiga koje sam do sada napisala ( o čijoj vrednosti sigurno ne treba sama da donosim sud), smatram da sam imala puno sreće što su one same, na gotovo volšeban način , bez ikakve medijske podrške, pronašle put do čitalaca.

Pada mi na pamet Sartrova duhovita opaska da se čitalac i pisac, često iza leđa svima, domunđavaju tajnim znacima kao dva prevaranta na bučnom vašaru. Tako nekako vidim i svoj odnos sa publikom. Uspeli smo da se pronađemo, sporazumemo i prepoznamo, bez posrednika.

Digla sam ruke od prepravljanja sveta.


 

nav-id:

Kategorija:

ISBN:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A007962

Knjige

86-84685-37-9

334

Latinica

Mek

21

04. Februar 2010

Branka

Ovo je jaka emotivna priča o ljubavi i strasti. Ali pre svega o karakteru. O tome šta se sve događa kada se sretnu i zaljube princeza i on, koji za nju ipak nije željeni i maštani princ. Ne treba zanemariti da se sve događa za vreme turbulentnih devedesetih godina...

14. Septembar 2010

Tamara

Izuzetno jaka knjiga. Nekoliko puta sam i zaplaka. Preporučujem je svima

27. Januar 2018

Zvezdana Jovic

Knjiga je fantasticna,tri puta sam je citala i tri puta sam zaplakala na kraju knjige....Procitajte je,odlicna je knjiga.

Artikli na akciji

1.089,00 din 871,20 din

770,00 din 623,70 din

649,00 din 525,69 din

2.508,00 din

2.020,59 din

Ušteda: 487,41 din

Od istog autora