POPIS

POPIS

Erlend Lu

Izdavač: Geopoetika

Žanr: Drama, Komedije

Redovna cena: 561,00 din

Sa popustom i do: 454,41 din (ušteda: 106,59 din)

Nina Faber nikada i nije bila u skladu sa svojim vremenom. Nakon nekoliko objavljenih knjiga (uz važnu činjenicu da su je zaobišle sve značajne nagrade), nestala je iz javnosti. Narušena neuspehom i alkoholom, ona naizgled prevazilazi teškoće i susrećemo je na dan objavljivanja njene nove zbirke pesama, Bosfor. Nina je nervozna, a kada naleti na neutemeljenu, nerazumnu, negativnu kritiku, pada joj mrak na oči. Vreme je za payback!

Erlend Lu, o izdavaštvu piše s ironijskim otklonom, o susretu pesnikinje zašle u godine s jednim novim vremenom i o tome koliko se gneva može naći u njoj kada se odluči da stvari uzme u svoje ruke. Iako se ovaj roman može tumačiti pre svega kao jetka kritika nekompetentne književne kritike u sveopštoj krizi izdavaštva, u njemu su i izoštrena, vrlo slojevita oslikavanja psihologa, zaposlenih u Domu književnosti, prodavca i menadžera u knjižari a, posredno, i intelektualne i kulturne sredine uopšte. Haotičan niz epizoda, aluzija, alegorija, začinjen metaforičnim humorom, donosi slikovite opise neobičnih susreta među likovima ovog romana. I baš kada pomislimo da je Popis roman ovog norveškog pisca sa najviše gorčine od svih koje smo do sada pročitali, naletećemo na deo o ježu koji ne podnosi laktozu i nepogrešivo prepoznati luovski stil. Jednodnevni lični ponor glavne junakinje jeste mračna potka ovog romana, ali je njegova glavna tema zapravo položaj umetnika u današnjem vremenu.

Popis po mnogo čemu predstavlja novi pomak u Luovom književnom stvaralaštvu.

nav-id:

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A079749

Knjige

134

Latinica

Mek

21 cm

23. Jul 2013

Nevena

Konačno nova knjiga!!!

24. Avgust 2018

Miodrag Urošević

Pesnikinja u godinama, Nina, koju su i do tada mimoilazile književne nagrade, posle dužeg vremena piše novu zbirku pesama \"Bosfor\" o vremenu koji je provela u Istanbulu, Nada se da je ovoga puta napisala nešto što će kritičari i publika znati da cene, ali ovoga puta prolazi još gore i dobija očajne kritike. Odlučuje se da joj je sada svega dosta i da je krajnje vreme da uzvrati udarac - \"it\'s payback time\".Ako ste već čitali i volite Lua i njegove pomalo \"otkačene\" likove kojima je već svega dosta, onda će vas i ovaj njegov kratak roman od tek stotinak strana oduševiti. Ako do sada niste čitali Lua, krajnje je vreme da sa čitanjem ovog njegovog bisera taj propust ispravite.

Artikli na akciji

1.109,00 din 998,10 din

495,00 din 445,50 din

525,00 din 472,50 din

2.129,00 din

1.916,10 din

Ušteda: 212,90 din

Od istog autora