DNEVNIK LOŠE GODINE

DNEVNIK LOŠE GODINE

Dž. M. Kuci

Izdavač: Paideia

Žanr: Drama, Nagrađene knjige

Redovna cena: 704,00 din

Sa popustom i do: 570,24 din (ušteda: 133,76 din)

Senjor K, slavan romansijer u poznim godinama, piše eseje o tome „šta je naopako u današnjem svetu!“ Živi usamljen u jednom sidnejskom oblakoderu, gde upoznaje zavodljivu susetku Anju, koju nedugo potom angažuje da mu prekucava tekstove.

Svaka stranica Dnevnika loše godine počinje Senjorovim beleškama na raznorodne teme: od anarhizma i pedofilije do Tolstoja i Tonija Blera. Ispod tanke crne linije, promiču intimni zapisi o njegovim odnosima s Anjom. Ubrzo stranicu preseca nova linija, i Anja dobija priliku da komentariše i prepravlja piščeve stavove.

U ovoj prizemnoj igri moći, svako koristi svoje oružje, pa i Anjin ugroženi ljubavnik Alan. Istinska drama, međutim, odvija se na najvišem spratu: u Senjorovim esejima, koji poprimaju nežniji, gotovo romantičan ton.

Dnevnik je književna fuga u kojoj tri lica nastoje da nadglasaju pisca. Kao u muzičkoj partituri, deonice za različite glasove, postavljene jedna ispod druge, teku jednovremeno. Roman, koji ne raspolaže zvukom, čitaoca stavlja u povlašćen položaj: na njemu je da odluči koja ga pripovedna nit u kom trenutku najviše zanima.

Kuci izvodi vrhunsku književnu bravuru – hoda po žici, ruši sva pravila žanra, a pri tom zadržava čitaoca na svojoj strani.

– D. Dž. Tejlor, Times Literary Supplement

Senjor K je neodoljiv, Alan zloćudan; Anja, brbljiva muza, prolazi kroz uzbudljivu metamorfozu. A Kuci? On je zabavan, opušten i reže do kosti. Mudra i šarmantna knjiga o prevari i poštenju, sramoti i beščašću, zločinu i kazni, lepoti i dobroti.

– Dona Simen, Booklist (SAD)

Politički esej, ljubavni roman, polifona invencija.

– Gregor Docauer, Tagesspiegel

nav-id:

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A011400

Knjige

231

Latinica

Tvrd

21 cm

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

1.089,00 din 871,20 din

775,50 din 628,16 din

1.089,00 din 871,20 din

2.953,50 din

2.370,56 din

Ušteda: 582,94 din

Od istog autora