Facebook Share Twitter Share

Ognjena kapija

15%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 899,00 din

Cena i do: 687,74 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 688,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 2.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Jedno od malobrojnih obeležja spartanske civilizacije koja su preživela do danas leži u uzanom planinskom prolazu zvanom Termopile. Na tom su mestu tri stotine najboljih spartanskih ratnika zadržali najezdu Persijskog carstva. Jednostavan kamen s uklesanim natpisom obeležava mesto gde su pali.Nadahnut ovim kamenom i zainteresovan usudom Sparte, Stiven Presfild je izvanredno objedinio učenost s pripovedačkim darom. Ognjena kapija, koju priča jedini preživeli posle ove epske bitke – štitonoša u spartanskoj teškoj pešadiji – opčinjavajuća je pripovest o čoveku pridobijenom spartanskim načinom življenja i umiranja, i o muškarcima i ženama koji su ušli u legendu obesmrtivši svoju kulturu. Ognjena kapija upliće istorijsko i mistično s dirljivom ljubavnom pričom, dostiže vrhunac u uzbudljivoj i stravičnoj epskoj bici, i izrasta u delo koje se čita u dahu i dovodi homerovsko predanje u dvadeset prvi vek.

Ognjena kapija je neverovatno uzbudljivo, dirljivo i dobro napisano književno delo. Retko kom piscu uspeva da oživi jedan istorijski trenutak s toliko majstorstva, kompetentnosti i psihološkog uvida. Stiven Presfild nije bio u Termopilskoj bici 480. godine pre naše ere, ali kad pročitate njegovu knjigu poverovaćete da jeste, a poverovaćete da ste bili i sami."
Nelson de Mil

Komentari čitalaca
„Jedinstven istorijski roman, koji nas pored istorijskih podataka, uči da je suprotnost ljubavi strah. Fascinantna priča koja prikazuje ljude kao bogove i čita se u jednom dahu.“
Pošiljalac Milars

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

392 strane

Latinica

Mek

13x20 cm

A000113

9788674361191

Prosečna ocena

5

(10)
5
10
4
0
3
0
2
0
1
0

05. septembar 2015.

Vasic

KnjigA je odlična! Kada pročitas knjigu film 300 ti dođe smešan (hoću reći koliko su loše napravili film:1.spartanci su bili potpuno opremljeni i oklopljeni-u filmskih vidim gole ratnike 2.pored 300 spartanaca bilo je i par hiljada saveznički vojnika ... i još puno puno ostali stvari. Još jednom odlična knjiga !

08. decembar 2014.

Djordje Mijatovic

Istorija, akcija, opisi.. Knjiga je jednom recju fenomenalna! Toliko se udubide da pomislite da ste i sami u bici.Genijalno.

24. septembar 2012.

Vojkan Selakovic

Da je samo još koji mesec proveo u istraživanju, Presfild bi napravio savrsen istorijski roman. Medjutim i najveći fanatici će mu oprostiti plaštove, lambda na štitu, korinćanske neprijatelje, i imaginarne bitke iz prošlosti..To nisu male greške, ali dovoljno su retko pomenute da lako padaju u senku.Sve ostalo je majstorski izvedeno, bitka je tu, ona jeste tema, ali je uvod u nju sjajan, i nimalo kratak. Kreščendo je, sve u svemu, savršen. Nikada nisam čitao bolji i dramatičniji opis poslednjeg uporišta nego u Ognjenoj kapiji. Od mene najviša ocena.

11. oktobar 2011.

Михаило Мандић

Легендарни роман. Немам шта да кажем о њему што се већ не зна, дајем коментар само да бих дао још једну чисту петицу.

29. maj 2011.

Dragutin Sokolović

5+

Потписујем оно што је рекао Марко.

06. septembar 2010.

MARKO

NAJBOLJI ISTORIJSKI ROMAN KOJI JE NAPISAN...

20. februar 2010.

Jelena Kostic

Toliko mnogo knjiga je napisano i toliko filmova snimljeno o bici kod Termopila ali skoro svaka knjiga i skoro svaki film je imao za cilj opisivanje same bitke, da je sve ostalo bilo gurnuto u drugi plan i bilo marginalizovano. Po prvi put imamo opisivanje važnih događaja iz perspektive jednog dečaka koji sticajem nesrećnih okolnosti dolazi u Spartu i koji hipnotisan Spartanskim načinom života želi da postane štitonoša i da tome posveti život. Sticajem okolnosti u svom mladalačkom dobu će biti primoran da ispriča svoju životnu priču i da pokuša da objasni šta je to što je vodilo par stotina vojnika da krenu na mnogo brojniju Persijsku vojsku. Volela bih da preporučim ovu knjigu svima. Onima koji su zainteresovani kao i onima koji će imati prilike da iz nje saznaju mnogo stvari o Grčkoj civilizaciji, tadašnjem vojničkom životu, istoriji vojske toga vremena i naravno herojstvu i žrtvovanju.

10. februar 2010.

Verica Palibrk

Ovo je jedan od onih romana koji vam ne dopuštaju da ih ispustite iz ruku kada počnete da čitate. Baziran na istinitom događaju, bitci kod Termopila, Stiven Presfild nam na neverovatno realan način približava život, kulturu i uređenje koje je vladalo u Sparti. Surovo realni prikazi borbi i vojnika na obe strane, učiniće da se na nekoliko momenata osetite kao da ste zaista na bojnom polju! A kada završite sa čitanjem, još jednom ćete krenuti iz početka!

02. februar 2010.

Branka

Ognjena kapija je jedno od najboljih romansiranih istorijskih dela koje pripoveda o prelomnim događajima u istoriji antičke Grčke koji su prethodili grčko-persijskim ratovima. Gotovo svi znaju za neverovatno herojstvo Spartanaca pod vođstvom neustrašivog Leonide i njegovih tri stotine vojnika pred kapijama Termopila, pred Ognjenom kapijom. U ovoj knjizi Stiven Presfild daje osvrt na sve moguće istorijske detalje vezane za ovaj period i za sve njegove aktere. Pre svega Spartance, čije herojstvo i junaštvo su danas sinonim za istinske vrline od kojih su Spartanci živeli kao od vazduha. Podvig u Termopilskom klancu je sigurno jedan od najpoznatijih i najhrabrijih ratnih podviga u istoriji a knjiga je svedočanstvo i odavanje počasti podvigu ovih besmrtnika.

01. februar 2010.

Maja Mihajlović

Bitka u Termopilskom klancu. Istorijski roman govori o ljubavi, strahu i časti. Neverovatno je kako nam je Presfild preneo život u staroj Grčkoj. Ovo je i priča o disciplini, odanosti među ratnicima i prema svojoj zemlji.

Od istog autora