ŠNIT

Igor Marojević

Izdavač: Laguna

Žanr: Drama, Domaći pisci

+10%

za 3

15%

Redovna cena: 599,00 din

Sa popustom i do: 458,24 din (ušteda: 140,77 din)

Novi roman Igora Marojevića Šnit nudi prvu proznu obradu teme Zemuna u doba II svetskog rata kad je ovaj grad pripao „NDH“. Saživot Srba, Nemaca i Hrvata isprva je tolerantan da bi sve počelo da skreće prema istinskom vrtlogu.

Posredstvom originalne forme „romana tabloida“ u kojoj je svako poglavlje u stvari novinski tekst (rubrike U gradskoj žiži, Izveštaj. Razgovor, Ljudi. Ljudi, Vesti...) slojeviti siže Šnita se brzo rekonstruiše: glavni junak, Zemunac Novak Maričić, dospeva u istovremenu ljubavnu vezu sa nemačkom novinarkom Karen Frost i Monikom Vranić, saradnicom zagrebačkog nedeljnika Spremnost. Rasplet ovog trougla nosi dvostruku porodičnu tragediju i beg Novaka Maričića, te opštu potragu za njim od Zemuna do Ravne gore.

Sve to se odvija unutar tri „Ljubavne novele“ u kojima autor vešto simulira istoimeni žanr. Među ključnim likovima knjige su i jedan „nevidljivi“ partizan koji učestvuje u potrazi, kao i čuveni modni kreator Hugo Bos, istorijski poznat po tome što je dizajnirao i šio SS uniforme. Maštovito, groteskno, potresno.

Kategorija:

Broj strana:

Format:

nav-id:

Knjige

224 strane

13x20

A000612

30. Januar 2010

sima

...u toku II svetskog rata Zemun je pozornica različitih igrača... Igor Marojević nas vešto vodi kroz njihove uloge i obaveštava o stvarima koje nismo znali. Uz partizane i Nemce nikad nije dosadno.

02. Februar 2010

Ksenija Nikolić

Po mom mišljenju najbolji Marojevićev roman. U centru zbivanja je jedna ljubavna zemunska priča. Ali način na koji je ispripovedana, tehnike pripovedanja i karakterizacije likova, menjanje perspektiva, ironiziranje istorije korišćenjem pseudo-dokumentarnosti, angažovanje čitaoca za rešavanje književnih rebusa belinama i prekidima, ironiziranje na kraju i same književnosti izjednačavajući je sa tabloidom, čine da čitanju ovog romana pristupimo temeljno. Ipak, volela bih kada bi pisac bio manje hermetičan i kada njegovi čitaoci ne bi nužno morali da završe književnost da bi umeli da ga čitaju.

Artikli na akciji

580,00 din 469,80 din

699,00 din 534,74 din

890,00 din 720,90 din

2.169,00 din

1.725,44 din

Ušteda: 443,56 din

Od istog autora