IŠČEZLI KONTINENT

Bil Brajson

Izdavač: Laguna

Žanr: Putopisi

Redovna cena: 599,00 din

Sa popustom i do: 458,24 din (ušteda: 140,77 din)

„Ja sam iz De Mojna. Neko i to mora.“ A onda, čim je dovoljno odrastao, Bil Brajson je iz njega otišao. De Mojn nije mogao da ga zadrži, ali jeste ga stalno mamio natrag. Posle deset godina provedenih u Engleskoj, vratio se u zemlju svoje mladosti i prevalio gotovo 23.000 kilometara u potrazi za mitskom varošicom po imenu Amalgam, nekakvim ljupkim sunčanim mestom u kom se odigravaju filmovi njegovog detinjstva. Umesto u Amalgam, njegova potraga ga uporno dovodi u varošicu Bilo Gde, SAD – u jednaka mala carstva benzinskih pumpi, motela i hamburgerdžinica, naseljena jednakim ljudima što gaje naročitu ljubav prema sintetici. Proputovavši trideset i osam država – koje objedinjuje jedino njihova sumorna, zatupljujuća istovetnost – Brajson otkriva kontinent koji je dvostruko iščezao: sam po sebi jer su ga okužili pohlepa, zagađenje, kuće na točkovima i televizija; za samog Brajsona zato što otkriva da je sada stranac u rođenoj zemlji. Iščezli kontinent je klasika putopisne literature – urnebesna, smehotresna, zabavna, no ipak prožeta setom – knjiga koja je smesta, s pravom, Bilu Brajsonu donela titulu najvoljenijeg pisca svoje generacije. „Zna da bude mio, sarkastičan, vrhunski smešan… nimalo tipičan putopisac.“ Sunday Times „Izuzetno duhovit nastup, protkan izvanrednim redovima i slikama koje se pamte.“ Literary Review „Koliko god da je ova predivna knjiga zabavna, ona je i ozbiljna osuda američkog načina življenja i pravca u kom se Amerika kreće.“ Irish Times „Bogato nadahnuta… i puna prvorazrednog humora.“ Observer

Kategorija:

Broj strana:

Format:

nav-id:

Knjige

336 strana

13x20

A000943

15. Februar 2010

Šeherezada Gazibegović

Urnebesna, smehotresna, zabavna knjiga koja je klasika putopisne literature.

17. Februar 2010

Keti

U ovoj knjizi Bil Brajson koji se preselio u Veliku Britaniju, postaje nostalgičan, pozajmljuje automobil i putuje u Ameriku u potrazi za mitskom varošicom po imenu Analgam.. Urnebesno, sjajno, knjiga koju ćete čitati sa uživanjem.

16. Jul 2011

Slađana Jeremić

Brajsonov putopis može biti podjednako zanimljiv onima koji nikada nisu bio u Americi, onima koji su bili, kao i onima koji su u njoj odrasli i žive. Iako on putuje rutama koje je kao dečak prešao sa porodicom i suočava se sa ličnim dilemama i sa samim sobom, pa i svojom zemljom, on na jednostavan i humoristički način predstavlja Sjedinjene Američke Države. Stil je gotovo novinarski (što ne čudi, jer je Brajson godinama pisao za raličite novine, između ostalih i za londonski Tajms), pa je sve dočarano tako realno da izgleda kao da se bilo ko od nas otisnuo na taj put. Kroz prozor se smenjuju pejzaži – kukuruzna polja, reka Misisipi, mali i veliki gradovi, bilbordi sa reklamama, zatim opisuje motele i restorane u kojima se zaustavlja, turističke lokacije i ljude koje sreće. Uvek ispriča još po nešto novo i zanimljivo ili iznese svoje zapažanje ili kritiku, što nam daje uvid ne samo u američko društvo, već pokreće neka dublja pitanja, koja se tiču svih nas. Predočava nam i koliko putovanja mogu biti informativna i zanimljiva, ali da neizbežno podstiču na preispitivanje.

01. Februar 2010

Siniša Ljuština

Putovanje po državi-kontinentu koje s pretvara u pokušaj da se otputuje u vreme detinjstva koje je ipak nepovratno iščezlo. Posećujući mesta svog detinjstva Brajson nepromenjene nalazi smo one pojave koje su naličje jedne velike države, dok se rađa sumnja da su njegove predstave o prelepim i nadahnjujućim stvarima možda bile samo proizvod njegove dečje perspektive. Kao što je obično slučaj kad je u pitanju pokušaj oživljavanja uspomena, smenjuju se smeh i melanholija, ironija i tuga, humor i seta, a sve to obavijeno nostalgijom razočaranog povratnika. Uz, naravno, sjajne duhovite komentare o ljudskoj ograničenosti, bez obzira da li se radi o gradnji naselja na obali blatnjave reke ili ’turanju’ prstiju, ruku ili glave u razne poljoprivredne mašine ili Misisipi, ograničenosti koja je univerzalna, koja ne pita za granice i zbog koje nije ni morao da kreće na putovanje.

01. Februar 2010

Maja Mihajlović

Krenite na putovanje s Brajsonom. Njegova zapažanja o malovaroškoj Americi će vas nasmejati i naterati na razmišljanje. On kritički posmatra jednoličnost varošica i američki način života.

26. Avgust 2013

Vesna

SAD sada... Brajson kao i uvek fantsatican !!!

Artikli na akciji

880,00 din 712,80 din

1.100,00 din 891,00 din

825,00 din 668,25 din

2.805,00 din

2.272,05 din

Ušteda: 532,95 din

Od istog autora