CVEĆE ZLA

CVEĆE ZLA

Šarl Bodler

Izdavač: Paideia

Žanr: Poezija

Redovna cena: 1.210,00 din

Sa popustom i do: 980,10 din (ušteda: 229,90 din)

Cveće zla, remek delo Šarla Bodlera, prvi put objavljeno 1857. godine, predstavljalo je prekretnicu u istoriji ne samo francuske već i svetske poezije i izvršilo je ogroman uticaj na generacije pesnika.

O snazi i dometu tog uticaja govore reči pesnika koji sebe smatraju njegovim duhovnim potomstvom: „Bodler je najvidovitiji, on je kralj pesnika, pravi Bog“ (Artur Rembo); „Duboka originalnost Šarla Bodlera je po mom mišljenju u tome što on na snažan i suštinski način predstavlja modernog čoveka“ (Pol Verlen); „Bodler je početak svega. On stvara francusku poeziju posle vekova bljutavosti i raspričanosti“ (Pjer Žan-Žuv); „Evo prve medu svim knjigama naše poezije“ (Iv Bonfoa).

Zbirka Cveće zla nije samo tako visoko cenjena od strane značajnih pesnika počev od kraja XIX veka, već je imala i još uvek ima izuzetan prijem i kod čitalaca; to je, u svetskim okvirima, najčešće prevođeno i najviše objavljivano poetsko delo. Ono čitaoca uči da očima pesnika pronikne u lepote, ali i u tragične protivrečnosti sveta i ljudskog življenja.

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

Knjige

2006.

343

Latinica

Tvrd

21 cm

A202515

17. Februar 2012

Nemanja

Govoreći o Bodleru moramo staviti sve stilske odlike njegove poezije u drugi plan. Ono zbog čega je bio i ostao najveći pesnik svih vremena je hrabrost da sve što je video nazove pravim imenom, osobina sve redja u današnje vreme. Govorio je otvoreno o ljudima koji su za sve bili kal pariskog društva i o ljudima koji su zaista bili kal pariskog društva. Govorio je o osećanjima koje se bude u svakom iole razumnom biću pri posmatranju pojava oko njega. On je taj koji je dozvolio poeziji da se razmahne i da više ne bude privilegija najbogatijih, koji o njoj ništa ne znaju, kao što ne znaju ni danas. Govori o istinskom razumevanju poezije, za koje je potrebna patnja. Što je patnja prisutnija u našim zivotima to je dublje naše razumevanje poezije. Iz pariskog gliba raste cveće čije je seme zlo koje okruzuje pesnika.

07. Mart 2010

Bojana

1857. godine Bodler je izdao svoju najpoznatiju zbirku pesama „Cveće zla“. Nedugo zatim, pesnik i njegova zbirka su dospeli na sud, okrivljeni za kršenje javnog morala. Bodler je imao smelosti da otkrije bolne tačke savremenog društva. Licemeri su se osetili prozvani, zanemarili lepotu poezije i njene plemenite težnje, te u „cveću“ videli samo skaredne, razgolićujuće slike razvrata i bluda. Bodler je uveo u poeziju neke revolucionarne novine. Poimajući svet kroz sinestetički splet čulnih senzacija pokušava da ostvari univerzalne analogije. Nastoji da pronikne u lepote i tragične protivrečnosti sveta i ljudskog života te koncipira tzv. estetiku ružnog. I naravno treba pomenuti simbole, muzikalnost i slikovitost njegove poezije, odlike koje su uzrokovale veliki broj sledbenika. Zbirku su od dana pojavljivanja pratili strah i divljenje, cenzura, polemike, odobravanje i progon. Konačno, 2009. godine, sačuvani primerak prvog izdanja, moglo bi se slobodno reći -najkontraverznije zbirke svih vremena, prodat je za neverovatnih 775 000 € na aukciji u Parizu!

Artikli na akciji

990,00 din 801,90 din

660,00 din 534,60 din

1.232,00 din 997,92 din

2.882,00 din

2.334,42 din

Ušteda: 547,58 din

Od istog autora