NAJBOLJE NAMERE

NAJBOLJE NAMERE

Ingmar Bergman

Izdavač: Geopoetika

10%

+10%

za 3

Redovna cena: 880,00 din

Sa popustom i do: 712,80 din (ušteda: 167,20 din)

Kupi online,
pokupi u knjižari

Pronađi najbližu knjižaru

Dinamičan spoj scenarija, romana i memoara, Najbolje namere su tvorevina najpribližnija Bergmanovom filmu - samo bez slike i tona. Sam Bergman je svoje delo nazivao romanom, naglašavajući pri tom šaljivu notu i maštovito se poigravajući pomalo i sa žanrom i sa čitaocima.

Iako je u pitanju priča o njegovim roditeljima i porodici - Bergman je napisao i istoimeni scenario po kome je kasnije snimljen film - Najbolje namere valja čitati kao fikciju. Knjiga je nastala 1991, dakle u Bergmanovim poznim, no spisateljski izuzetno zrelim godinama, kada se fokusirao samo na pisanje.

Spoj dara suptilnog posmatrača i retkog književnog talenta istkao je priču o ljubavi na mnogo različitih nivoa: složenu ljubavnu priču između žene i muškarca, o ljubavi između roditelja i dece, ali i priču o ljubavi kao čudu samom, koja se javlja kada je životno najvažnija, ali već po svojoj prirodi neobjašnjiva i, ponekad, neshvatljiva. Otud i naslov: iz najboljih namera može proisteći i nepažnja, nepravda - pa i zlo.

Uvršćujući u knjigu i (neke) elemente pozorišta i filma, koje upliće u narativni tok, Bergman je napisao roman velike lepote i beskompromisnog poštenja, pun radosti i tuge, požrtvovanja i pomirenja i, iznad svega, postojane i ustrajne ljubavi.

nav-id:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A103084

341

Latinica

Mek

20 cm

31. Januar 2010

Admir H.

AU!

Fenomenalno! Posle toliko odgledanih Bergmanovih filmova, ova knjiga mi je među najboljima koje sam pročitao. Preporučio bih je svim (pravim) ljubiteljima Bergmanovog lika i dela. Neke stvari su same po sebi fascinantne i neprolazne, Bergman kao velikan sedme umetnosti, jedan je od najupečatljivijih autora našeg doba...

20. Avgust 2010

Ksenija Nikolić

Sjajna knjiga. Kratki rezovi koje Bergman koristi u kinematografiji, pokazali su se izuzetnim i u prozi XXI veka. Odlični dijalozi, hrabre didaskalije, lepe rečenice, pitak stil, ironični komentari, sve to čini ovaj roman vrlo ozbiljnim i u književnom smislu. A tek priča! Iako znamo da je u pitanju biografska priča, iako znamo da su glavni junaci roditelji pripovedača, čitamo do poslednje stranice jer strepimo i slutimo da možda najbolje namere i nisu dovoljno dobre da sve na kraju bude kako bi trebalo.

Artikli na akciji

499,00 din 319,36 din

699,60 din 503,71 din

599,00 din 383,36 din

1.797,60 din

1.206,43 din

Ušteda: 591,17 din