DEPEŠE IZ DUŠE

DEPEŠE IZ DUŠE

Radovan Popović

Izdavač: Vukotić media

Žanr: Publicistika, Domaći pisci

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 649,99 din

Sa popustom i do: 526,49 din (ušteda: 123,50 din)

U drevnom Rimu, deo svoje, često vrlo bogate diplomatske karijere, službovali su:
Ivo Andrić, Milan Rakić (ambasador), Rastko Petrović, Jovan Dučić (ambasador) i Miloš Crnjanski.

Pet velikih imena srpske književnosti.

U knjizi „Depeše iz duše”, publicista i novinar Radovan Popović, satkao je vrlo zanimljivu knjigu o ovoj petorici pisaca-diplomata.

O svakom piscu ispričan je, živo, autentično, njegov diplomatski angažman. Drugi deo čine njihovi literarni zapisi o Italiji. Kroz te ispovesti i beleške obuhvaćena je gotovo cela burna prva polovina prošlog veka. Zato ćemo tu naći, na primer, briljantne Andrićeve spise o rađanju fašizma u Italiji, sa Musolinijevim dolaskom na vlast. Ili, Dučićeve beleške o nesigurnim odnosima Jugoslavije i Italije, isprepletane sa njegovim izlivima ljubavi prema jednoj lepoj rimskoj princezi. Tu su i lucidni i pitki Rastkovi zapisi o putešestvijima po Italiji, naričito Siciliji. Sem burnog diplomatskog života u večnom gradu, u kome je dočekao početak Drugog svetskog rata i bio prognan, Miloš Crnjanski je o Italiji ostavio bogatu literarnu zaostavštinu. Čak večitu poemu „Stražilovo” napisao je, kraj Firence, 1921. godine, a putopisi o Toskani, sabrani u knjizi „Ljubav u Toskani”, su vrhunac tog žanra. Njegova knjiga o Mikelanđelu je jedno od najboljih dela o geniju Renesanse.

U knjizi „Depeše iz duše” su se, na jednom mestu, našle i diplomatske poverljive depeše, koje otkrivaju uzbudljiva zbivanja tog vremena i literarni zapisi petorice sjajnih pisaca.

Dragocena, neobična knjiga. Ilustrovana i moderno dizajnirana.

nav-id:

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A101278

Knjige

213

Latinica

Mek

21 cm

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

785,00 din 707,00 din

769,00 din 692,10 din

679,00 din 611,00 din

2.233,00 din

2.010,10 din

Ušteda: 222,90 din

Od istog autora