PROBLEM SPINOZA

PROBLEM SPINOZA

Irvin Jalom

Izdavač: Nova knjiga

Žanr: Psihologija

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 990,00 din

Sa popustom i do: 801,90 din (ušteda: 188,10 din)

Problem Spinoza je roman koji prati paralelnu priču o istaknutom holandskom filozofu Baruhu de Spinozi i glavnom ideologu nacizma Alfredu Rozenbergu. Spinozu i Rozenberga dijele tri vijeka, a ipak ih veže isti problem- Problem Spinoza.

Jalom ovim romanom upoznaje čitaoce sa životnim stavovima Spinoze, prati njegov život od mladalačkih dana pa sve do njegove smrti. Iznosi njegove stavove i teze, daje pojedine dijelove iz njegovih djela i na realističan način prikazuje događaje iz njegovog života.

Spinoza potiče iz jevrejske porodice koja se u Amsterdamu doselila iz Portugalije. Još od svojih studentskih dana pokazuje različitost u odnosu na svoje vršnjake. Tokom studija napušta tradicionalno gledište judaizma, što izaziva burne reakcije u jevrejskoj zajednici. Zbog svojih stavova o Bogu biva prognan i proklet od strane jevrejske zajednice. Donešenom anatemom zabranjuje se i pismeni i usmeni kontakt sa njim, zabranjuje se da živi pod istim krovom sa nekim iz jevrejske zajednice i da mu se bilo ko približava. Spinoza nastavlja da brani svoje stavove i napušta Amsterdam. Jedino što ga rastužuje je rastanak od njegove sestre Rebeke, za koju je bio jako vezan. Napuštajući Amsterdam boravi u Rejnsburgu, Vorburgu i Hagu gdje se bavi brušenjem optičkih stakala kako bi sakupio sredstva za preživljavanje.

Naporedo sa ovom pričom iz XVII vijeka, Jalom nas upoznaje i sa dešavanjima iz XX vijeka. Pripovijeda o ličnom razvoju i unutrašnjim proživljavanjima Alfreda Rozenberga, istaknutog teoretičara i glavnog ideologa nacizma i upoznaje čitaoce sa nacističkim progonima evropskih Jevreja.

Jalomova zadivljenost Spinozom navela ga je da napiše ovo izvanredno djelo iz kojeg ćete saznati kako je Spinoza svojim stavovima promijenio tok istorije… 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

Knjige

2011.

207

Latinica

Mek

21 cm

A131903

23. Jul 2016

Ništa nije slučajno

Preporučujem svakom ko se ujedno zanima i za filozofiju, i za psihologiju, i za istorijske događaje vezane za početke razvoja nacizma u Nemackoj i njegovom okončanju. Delo koje nam potvrđuje da se životi pojedinaca vrlo razlikuju i da svako kičicom šara po univerzalnom platnu ljudskog roda s posledicom uspostavljanja večite harmonije, odnosno strepnje.

Artikli na akciji

899,00 din 728,19 din

990,00 din 801,90 din

925,00 din 832,50 din

2.814,00 din

2.362,59 din

Ušteda: 451,41 din

Od istog autora