ISTINA, LEPOTA I GRANICE ZNANJA: PUT OD NAUKE DO RELIGIJE

ISTINA, LEPOTA I GRANICE ZNANJA: PUT OD NAUKE DO RELIGIJE

Aleksandar I. Zečević

Izdavač: Službeni glasnik

+15%

za 3

+20%

za 6

10%

Redovna cena: 715,00 din

Sa popustom i do: 514,80 din (ušteda: 200,20 din)

Kupi online,
pokupi u knjižari

Pronađi najbližu knjižaru

Odnos između nauke i religije ne može se svesti na prosto izbegavanje kontradikcija. Usklađivanje verskih učenja s postojećim naučnim teorijama očigledno je važan preduslov za dijalog, ali mi se čini da teolozi treba da preuzmu mnogo aktivniju ulogu u ovom procesu. Da bi premostili duboki jaz koji trenutno razdvaja ove dve discipline, oni moraju da se potrude da saznaju što je moguće više o novim naučnim otkrićima, i da bar donekle razumeju jezik kojim se služe matematika, fizika i biologija. Ako to ne urade, šanse da se promeni postojeći status kvo biće znatno umanjene. Da bismo bolje shvatili kakvu korist teologija može imati od ovakvog pristupa, zamislimo na trenutak da je ljudsko znanje nalik balonu koji je potopljen u „more“ nepoznatih istina.

U ovoj metafori svako novo otkriće predstavlja širenje balona, koje automatski povećava njegovu kontaktnu površinu s „beskonačnom misterijom“ koja ga okružuje. Ako ovoj „beskonačnoj misteriji“ damo njeno uobičajeno teološko značenje, sledi da sticanje bilo kakvih novih znanja mora da ima pozitivnu konotaciju (pošto nas na izvestan način približava Bogu). Nije, naravno, neophodno naglašavati da će prava suština ove duboke „misterije“ ostati zauvek van našeg domašaja. To ne znači, međutim, da je ne treba proučavati i da nema smisla verovati da nam svaki novi pomak u ljudskom znanju pruža nešto bolju sliku o njenoj prirodi. U tom pogledu nauka može veoma da koristi teolozima, ali samo ukoliko prethodno steknu uvid u neka od njenih najznačajnijih dostignuća. 

nav-id:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A138321

361

Latinica

Mek

13,5 x 20 cm

13. Jun 2016

Ljiljana Markovic

Bojim se da ne bude neskromno, ali jos kao student elektrotehnike Beogradskog univerziteta pre 50 i nesto godina na vezbama fizike mislila sam da li je eksperiment koji radimo dokaz o sustini nekog fizickog zakona ili samo jedna pojavna slika a da je zakon mozda ko zna koliko slozeniji ali nama ostaje da verujemo na osnovu onoga sto mozemo i umemo da vidimo da je to istina i tacno. Pre neki dan sam svome unuku koji polaze elektomegnetiku na jednom univerzitetu u svetu rekla, Pavle moj, to sto ti ucis ljudi veruju da je tako, necu da ga zbunjujem, ne verujem da je razumeo, mozda i ne razume dovoljno srpski.

Artikli na akciji

1.199,00 din 767,00 din

599,00 din 383,36 din

880,00 din 712,80 din

2.678,00 din

1.863,16 din

Ušteda: 814,84 din