VEČERNJI AKT U DEVOJAČKOJ SOBI LENKE DUNĐERSKI

VEČERNJI AKT U DEVOJAČKOJ SOBI LENKE DUNĐERSKI

Radovan Vlahović

Izdavač: Banatski kulturni centar

Žanr: Poezija, Domaći pisci

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 600,00 din

Sa popustom i do: 486,00 din (ušteda: 114,00 din)

Radovan Vlahović, pesnik i romansijer, je prestonu osobu života, fantazije i poetike Laze Kostića, njegovu i našu Lenku Dunđerski, vanvremeno, doveo u vezu sa Milenom (Poža­rev­­ljankom, beše li?), onim simbolom sna, princezom anđela, ozarenim čuvarom lampe i svetlosti njene – poistovećujući ih u mogućem večernjem aktu kojim naseljava njihovu devo­jač­ku sobu.

Stihovi, svinuti pod naslov „Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski” Radovana Vlahovića jesu neuzvraćena izjava ljubavi, pro­lećni akvarel pesničke egzaltacije pred lepotom, kao i jesenji magleni nokturno osa­m­ljenog putnika u beskraju ljubavi, srmena tu­­ga i topli krik zgranutog pesnika nad onim ose­ćanjima kojih više neće biti, a može biti da ih i nije bilo, a moglo je da ih bude, da prolaz­nost nije tako neumitna, a večnost nepouzdana i varljiva.

Ostao je samo zvuk. Ona je bila i ostala – stvarna kao san.


Milisav MILENKOVIĆ


Večernji akt je umetnički akt kao način postojanja, kao mera života, ograničenja svakodnevnog života prevazilaze se stvaranjem umetničkog dela i to stvaranje treba da snaži život i daje razlog za uzdizanje i afirmaciju života i suprotno je nihilističkoj negaciji života. Umetnost se najbolje poima, ako se pođe od samog umetnika i njegovog dela, u ovom slučaju od Milene Pavlović Barili i Laze Kostića. A stvaranje umetnosti nastaje ulaženjem bića u svoj vlastiti bitak (Hajdeger). Umetnost postaje tako sam način življenja. Umetnik ne prima samo utiske, on, stvarajući umetničko delo, afirmiše sam život stvarajući jedan novi oblik života, umetnik veruje, kao oblik budućnosti (Volker Gerhard).


Marija TANACKOV 

nav-id:

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A135717

Knjige

107 + CD

Latinica

Mek

21 cm

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

825,00 din 668,25 din

915,00 din 732,00 din

325,00 din 260,00 din

2.065,00 din

1.660,25 din

Ušteda: 404,75 din

Od istog autora