Besplatna isporuka za porudžbine iz Srbije.

Komplet - Amazing Serbia + Gradovi Srbije

Komplet - Amazing Serbia + Gradovi Srbije

Dragan Bosnić

Izdavač: Mladinska knjiga

Žanr: Enciklopedije

Cena: 9.689,99 din

AMAZING SERBIA

KNJIGA KOJA VAS JE ZADIVILA, OPČINILA, RAZGALILA VAM SRCE I PODSETILA NA NEKA LEPŠA SVITANJA SADA I NA ENGLESKOM JEZIKU!

Obradujte prijatelje širom sveta albumom koji će ih uvek podsećati na lepu Srbiju, zemlju čvrstih ljudi mekog srca, mesto na kom je majka priroda posejala svoje najbolje gene, a istorija, nemilosrdna učiteljica, svoje đake uvek iznova vraćala u skamije, da obnavljaju najteže lekcije.

„ČUDESNA SRBIJA“ nije samo putopis i oda lepotama Srbije, nego i svojevrstan apel da više cenimo i povedemo računa o onome što je naše, što bi trebalo da s ponosom pokazujemo gostima i ostavimo potomstvu. Jednostavno, ovo je knjiga koja zaslužuje počasno mesto u biblioteci svake srpske porodice.

Sada i na engleskom jeziku, kao savršen poklon za sve naše prijatelje, goste, poslovne partnere koji ne govore srpski, a pitaju se ima li se u Srbiji šta videti, čuti, osetiti, večno pamtiti.

GRADOVI SRBIJE

„U Srbiji ima gradova velikih i malih, mladih i starih, turskih, ćesarskih, Miloševih i još novijih, stešnjenih i prostranih, ravničarskih i brdskih, zelenih i sivih, bučnih i tihih, onih u kojima je život zapenušana bujica i onih u kojima on teče kao mirna ravničarska reka, graničnih i centralnih, onih čijim se ulicama širi miris roštilja i onih u kojima mirišu štrudle, industrijskih centara i vazdušnih banja – dovoljno različitih da se po kraju iz kog smo prepoznajemo, dovoljno sličnih da celu zemlju zovemo zavičajem. Ovo je putovanje kroz popločane staze Srbije uz malo nostalgije i mnogo vere u budućnost.”
Bojana Dodić

Putovanje kroz gradsku Srbiju, kroz prostor i vreme

− 50 gradova
− 470 strana
− više od 1.200 fotografija

prvi pomen grada • kako je grad dobio ime • koja je simbolika gradskog grba ili amblema • dan grada • zanimljivi detalji iz života grada: osnivanje prve čitaonice, otvaranje prve apoteke ili bolnice, prvi prolazak voza, prva sijalica, prva javna rasveta, prvi automobil...
• tematski okvir „Kad kažem..., mislim...” – ljudi, mesta, događaji, građevine, proizvodi koji su postali sinonim grada iz kog potiču • šetnja kroz grad • kratka istorija grada • omiljena okupljališta, manifestacije, izletišta stanovnika grada • čuveni stanovnici grada • album sa starim fotografijama • osnovne informacije o gradu – okrug, geografske koordinate, broj stanovnika, nadmorska visina, poštanski i pozivni broj, registraciona oznaka, udaljenost od prestonice, naziv za stanovnike grada, susedne opštine


− Gde je i kada zasvetleo prvi semafor u Beogradu i koje mu je bilo radno vreme?
− Koja dva grada spaja najduži pešački most u Evropi?
− U kom je gradu 1842. prvi put na Balkanu izveden neki Šekspirov komad?
− Koji naš grad u svom grbu ima moto: „Nama dobro a nikome zlo”?
− Otkuda dva ključa na grbu Sente?
− Gde je napravljen prvi dalekovod u Srbiji?
− Koliko je godina star najstariji bioskop u zemlji koji još radi?
− Odakle su Nišani a odakle Nišlije?
− U kom gradu se vreme meri po Milutinovom sunčanom časovniku na centralnom trgu?
− Koji je jedini grad u Srbiji u kom se zvanično svake godine bira najbolji zet, onaj koji je zbog svoje lepše polovine zavoleo njen rodni grad i redovno u njega dolazi?
− Koji grad je sedište Udruženja baksuza, ugursuza i namćora, osnovanog 1929, a koji sedište društva lažova, koje je bilo aktivno između dva svetska rata?
− Kad je u Niš, nezvaničnu srpsku prestonicu bureka, donet prvi moderan, okrugli burek?
− Ko je provezao prvi automobil kroz Novi Pazar, a ko prvi motocikl kroz Leskovac?
− Zašto se u crkve na jugu Srbije, građene u tursko vreme, ulazilo NIZ stepenice?
− Koji grad je ime dobio po rudničkom vojvodi Milanu Obrenoviću, bratu po majci kneza Miloša Obrenovića?
− Gde se nalazi jedan od najstarijih gradskih parkova u Srbiji, podignut u XVIII veku, koji i danas nazivaju Šeriblov majur, po Francuzu na čijoj je zemlji podignut?  

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

Knjige

2011. + 2014.

528 + 470

Latinica + Ćirilica

Tvrd

24 x 32 cm

A139031

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

825,00 din 742,50 din

899,00 din 728,19 din

770,00 din 623,70 din

2.494,00 din

2.094,39 din

Ušteda: 399,61 din

Od istog autora