BIOLOGIJA 4, UDŽBENIK ZA 4. GODINU GIMNAZIJE PRIRODNO-MATEMATIČKOG SMERA

BIOLOGIJA 4, UDŽBENIK ZA 4. GODINU GIMNAZIJE PRIRODNO-MATEMATIČKOG SMERA

Dmitar Lakušić , Gordana Matić , Dragana Cvetković , Aleksandra Korać , Slobodan D. Jovanović

Izdavač: Zavod za udžbenike

Cena :858,00 din

Kupi online,
pokupi u knjižari

Pronađi najbližu knjižaru

BIOLOGIJA za četvrti razred gimnazije prirodno-matematičkog smera i poljoprivrednu školu – SMER: Poljoprivredni tehničar

Ništa u prirodi nije tako fascinantno kao nastanak novog živog bića. Jedna od osnovnih odlika živih bića upravo je sposobnost da razmnožavanjem dobijaju potomstvo kojim reprodukuju sebe same, odnosno vrstu kojoj pripadaju. Time se obezbeđuje kontinuitet života. Ukoliko bi organizmi u okviru jedne vrste bili reproduktivno neuspešni, ta vrsta bi se vremenom smanjivala po broju jer bi njeni članovi nestajali umiranjem od starosti, bolesti, nesrećnim slučajem ili od predatora – dok ne bi izumrla, nestala iz ekosistema.

Po osnovnom zakonu biologije, živo biće ne može nastati ni iz čega drugog, osim od postojećeg živog bića. Biologija razvića proučava načine razmnožavanja, embrionalno i posleembrionalno razviće, rast i starenje. Korišćenjem metoda embriologije, citologije, biohemije i molekularne biologije ona opisuje stupnjeve razvića, strukture koje nastajanjem i promenama vode formiranju odraslog organizma i molekulska dešavanja tokom tih promena. Znanja stečena u biologiji razvića koriste se u razjašnjavanju postanka različitih vrsta, a u medicini imaju praktičnu primenu (veštačko oplođenje, regeneracija, kloniranje).
Povezani Proizvodi 

nav-id:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A137307

259

Ćirilica

Mek

27 cm

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

599,00 din 383,36 din

350,00 din 252,00 din

879,00 din 747,15 din

1.828,00 din

1.382,51 din

Ušteda: 445,49 din

Od istog autora