Vesti

Najbolji na Sajmu knjiga 2009

02. Novembar 2009
Žiri 54. međunardnog beogradskog sajma knjiga jednoglasno je odlučio da Nagradu za izdavača 2009. godine dodeli Izdavačkoj kući Arhipelag iz Beograda.

Nagrada za Izdavača godine uručena je Gojku Božoviću, osnivaču i glavnom uredniku Arhipelaga, na svečanosti u Skupštini grada Beograda 29. oktobra.

U toku 2009. godine Arhipelag je objavio 37 knjiga, organizovao veliki broj kulturnih događaja u gradovima Srbije i učestvovao na domaćim, regionalnim i velikim svetskim sajmovima knjiga – kaže se u saopštenju Žirija.

Zajedno sa Arhipelagom, ravnopravnu nagradu za izdavača godine dobila je i Izdavačka kuća Kreativni centar iz Beograda.

Nagradu za izdavački poduhvat godine podelili su izdavačka kuća "Draganić" i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Vojvodine za dvotomnu monografiju "Manastir Krušedol" Miroslava Timotijevića. Za najbolju Dečiju knjigu u 2009. godini nagrada je podeljena između izdavačkih kuća "Mono i Manjana" koja je objavila "Špijunologiju" i izdavačke kuće "Odiseja" za ediciju "Prozna putovanja".

Žiri 54. međunarodnog beogradskog sajma knjiga radio je u sastavu: profesor dr Radivoj Radić, istoričar, profesor dr Ratko Božović, kulturolog, profesor Mileta Prodanović, slikar i pisac, mr Jasmina Vrbavac, književni kritičar, i Arpad Vicko, književnik i književni prevodilac.