Vesti

Saopštenje žirija književnog konkursa 'Ulaznica 2009'

10. Novembar 2009
Žiri književnog konkursa Ulaznica 2009 u sastavu Saša Stojanović, književnik iz Leskovca, Vladimir Arsenić, književni kritičar iz Zrenjanina i Jasmina Vrbavac, književna kritičarka iz Beograda i predsednica žirija, sa zadovoljstvom je konstatovao da se na javni poziv i ove godine odazvao zavidan broj autorki i autora koji su poslali preko 2000 radova u ukupnom zbiru. Posebno je zadovoljstvo izazvala činjenica da su radovi stigli iz svih zemalja u regionu, kao i iz Velike Britanije, Holandije i Nemačke. U obilju ponuđanih tekstova najviše je bilo proznih, nešto manje poetskih, a srazmerno manje esejističkih. Trebalo bi istaći da je u drugoj godini, otkad je konkurs proširen na čitav region, konkurencija bila neuporedivo veća, što posebno naglašava kvalitet nagrađenih i pohvaljenih radova.
Jednoglasnom odlukom žiri je odlučio da nagradi i pohvali sledeće autore i radove:

Poezija
Prva nagrada: Jelica Kiso, Beograd – O čoveku, lice tužaljke
Druga nagrada: Slađan Lipovec, Zagreb – Međudjelovanja
Treća nagrada: Irena Ristić, Beograd – Iza kulisa

Pohvaljeni radovi:
Vladimir Ilijevski, Skoplje – Baobab
Anisa Trumić, Živinice – Odlazak

Proza:
Prva nagrada: Abid Jarić, Zenica – Eho
Druga nagrada: Lana Bastašić, Banja Luka – Petar
Treća nagrada: Slobodan Bubnjević, Pančevo – Baukov incident

Pohvaljen rad:
Almir Alić, Tuzla – Minimum zajedničkih interesa

Esej:
Prva nagrada: Mirko Demić, Kragujevac – (O)smeh čoveka koji je video previše
Druga nagrada: Dragoslava Barzut, Novi Sad – Problem recepcije poezije Rastka Petrovića u zbirci Otkrovenje, u XX veku
Treća nagrada: Sonja Jankov, Elemir – Polifonija umtničkih identiteta: Burleska gospodina Peruna, boga groma Rastka Petrovića i njen kontekst

Nagrađeni i pohvaljeni radovi odražavaju raznovrsnost pristiglih tekstova i mnoge od tendencija koje se mogu uočiti među autorima na književnoj sceni koja obuhvata teritoriju bivše Jugoslavije. Tematski raznoliki, a opet oslikavajući atmosferu koja vlada u kulturi i na književnoj sceni, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom, te zrelošću i kompleksnošću koja pleni.

U svom radu žiri nije vrednovao poetički pristup, tematsko opredeljenje ili viđenje sveta predstavljeno u delu, već se rukovodio samo kvalitetom književnog izraza koja je u njima bila nesumnjiva.