Vesti

Nominacije za 'evropskog oskara'

10. Novembar 2009
Pošto su pogledali sve ovogodišnje filmove – kandidate, 2.000 članova Evropske akademije za film su svojim glasovima nominovali filmove i autore u svih 15 kategorija za dodelu nagrada EFA – popularnog „evropskog oskara”.

Za najbolji evropski film godine novinovani su: „Akvarijum” Andree Arnold, „Pusti pravog unutra” Tomasa Alfredsona, „Prorok” Žaka Odijara, „Čitač” Stivena Daldrija, „Milioner sa ulice” Denija Bojla i „Bela traka” Mihaela Hanekea.

U kategoriji najbolji evropski reditelj nominacije su osvojili: Pedro Almodovar, Andrea Arnold, Žak Odijar, Deni Bojl, Mihael Haneke i Lars fon Trir. Među glumcima koji se takmiče za nagradu EFA nalaze se imena Morica Blajbtroja (za ulogu u filmu „Bader-Majnhof”), Stiv Evets („U potrazi za Erikom”), David Kros („Čitač”), Dev Patel („Milioner sa ulice”), Tamar Rahim („Prorok”) i Filipo Tomi („Pobediti”), a među glumicama: Penelope Kruz, Šarlota Gejnzbor, Keti Džervis, Jolanda Moro, Naomi Rapas i Kejt Vinslet...

Ovogodišnja 22. ceremonija dodela „evropskih oskara” biće održana 12. decembra u gradovima Rurske oblasti – Bohum i Esen (Nemačka) i predstavljaće i uvertiru u proglašenje Rura za glavni evropski grad kulture 2010. godine.

Za nagradu publike, osim gledalaca iz zemalja Evropske unije, ove godine mogli su da glasaju i građani Srbije, zahvaljujući listu „Politika” koji je medijski partner Evropske akademije za film.

Izvor: Politika
Autor: D. L.