Vesti

Beograd domaćin Svetskog kongresa PEN-a 2011. godine

10. Novembar 2009
Beograd će na jesen 2011. godine biti domaćin Svetskog kongresa PEN centra, saopštila je juče Vida Ognjenović, književnica i predsednica srpskog PEN-a. Odluka je doneta na ovogodišnjem kongresu koji je održan u Lincu, evropskoj prestonici kulture, na kojem je za novog predsednika međunarodnog PEN-a izabran Džon Ralstol Sol, kanadski pisac, esejista i sociolog.

– Nekoliko godina radili smo na tome da svetski kongres bude održan u Beogradu. To će biti prilika, ali i ozbiljan izazov, da se pokažemo kao dobar domaćin svim ostalim književnostima sveta, da ugostimo najuticajnije svetske pisce, ali i ukažemo na činjenicu da je naša literatura nesrazmerna veličini naše zemlje – rekla je Vida Ognjenović dodajući da će za sedam dana trajanja kongresa pisci iz sveta i regiona posetiti Beograd ali i ostale gradove Srbije.

Ispred Udruženja književnih prevodilaca Srbije, prevodilac Neda Bobić naglasila je da će se i ova ustanova uključiti u organizaciju kongresa, i to prevođenjem knjiga onih pisaca koji će učestvovati na manifestaciji. Zvanični jezici skupa biće engleski, francuski i španski, a u rad kongresa biće uključeno i 250 studenata volontera sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Pored ovog događaja, 2011. godine biće obeleženo i 50 godina od dodeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću, a Srbija će iste godine biti počasni gost na sajmovima knjiga u Lajpcigu i Moskvi.

Izvor: Politika
Autor: M. S.