Vesti

Ršumovićevo 'Sunčanje na mesečini'

10. Novembar 2009
Pored 70 knjiga koje je napisao Ršumović, našla se još jedna, "Sunčanje na mesečini". Mesec je moja planeta, a sunce opet moj pesnički grb, rekao je poznati dečji pesnik.

Pesnik Ljubivoje Ršumović napisao je više od 70 knjiga, uglavnom za decu. Iz njegove literarne radionice nedavno je izašla još jedna, "Sunčanje na mesečini" u izdanju Lagune koja je bila jedna od najprodavanijih na Sajmu knjiga.

"Pisati knjigu za današnjeg mladog čitaoca nije lako ali nije ni teško, ako onaj koji je stvara to čini igrajući se i radujući se", kaže Ršumović.

Pesnik i prijatelj dece živi i radi nadomak Beograda, na Slobodnoj teritoriji. kako voli da kaže iz Baćevca, baš kao i iz rodnog Ljubiša, sunce i mesec vide se bolje, možeš rukama da ih dodirneš.

"Taj pogled na sunce i mesec je u čoveku. Inače ja sam mesečevo dete, rak u horoskopu, tako da je mesec moja planeta, a sunce opet moj pesnički grb. Tako da je svejedno da li sam u Ljubišu ili Baćevcu, na slobodnoj teritoriji sve je isto", rekao je Ršumović.

"Sunčanje na mesečini", naslov knjige, kao izreku pesnik je čuo od oca Mihajla. A na mesečini se sunčaju oni koji tuđe misli govore kao da su njihove.

"To nisu moje priče, to su tuđe priče koje ja pričam. Ima klasičnih bajki, to su bajke koje sam ja izmislio, ima priča koje su nastale na osnovu nekih autentičnih činjenica, na osnovu nekih podataka koje sam ja beležio u svoj dnevnik, koje sam čuo, zapamtio iz detinjstva ili čitajući knjige, slušajući vesti, čitajući novine", objasnio je pisac.

Izvor: www.rts.rs