Vesti

Ciklus srpskog filma iz šezdesetih

14. Januar 2010
Projekcijom filma reditelja Kokana Rakonjca „Pre istine“ (1968) večeras se nastavlja ciklus domaćeg filma iz šezdesetih godina dvadesetog veka. Ciklus je sastavni deo manifestacije „Spomen-zbirka Pavla Beljanskog - hronika jednog muzeja i jednog vremena (1961-1971)“ i istoimene izložbe koja će u Spomen-zbirci u Novom Sadu trajati do 24. januara.

U uvodnom delu večeri predviđena je projekcija kratkih filmova Dragoslava Lazića „Dim i voda“ iz 1963. i Želimira Žilnika „Žurnal o omladini na selu, zimi“ (1967). Autor ciklusa je urednik filmskog programa novosadski kolekcionar Peđa Protić.

Vojislav - Kokan Rakonjac jedan je od najznačajnijih filmskih stvaralaca iz šezdesetih godina prošlog veka u bivšoj zajedničkoj zemlji i jedan od osnivača Kino-kluba Beograd (uz Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića, Boštjana Hladnika i Želimira Žilnika). Autor je kontroverznih filmskih ostvarenja koja su zbog nepodobnog prikazivanja društvenih prilika u zemlji nezvanično ili zvanično zabranjivani. Film „Pre istine” snimljen je 1968. godine po scenariju Branimira Šćepanovića i predstavlja simboličnu dramu o periodu prilagođavanja komunističkoj dominaciji u Jugoslaviji, navode organizatori.

Glavne uloge u filmu „Pre istine” igraju Branko Pleša, Ljuba Tadić, Olivera Marković, Rastko Tadić i Bata Stojković.

Izvor: Blic